Nógrádi és Gömöri régiós összefoglaló


Egy héttel a III. liga nyitánya után útjára indult a labda az alacsonyabb osztályú labdarúgó bajnokságokban is

A losonci tribün

A III. ligában a rimaszombatiak a kálnóiak elleni győzelemmel kezdtek, s a 2. fordulóban sem kellett messzire utazniuk, hiszen a losonciakkal csaptak össze. A hazaiak nem kezdték túl sikeresen az idényt, hiszen Szinnáról vereséggel tértek haza.

Ennek ellenére mintegy 450 néző várta a két csapatot, akik hiába igyekeztek, gólig nem jutottak el.

A Bari Jenő vezette batyiak csapatában több olyan játékos (Ciprus, Vargic) is pályára lépett, aki hónapokat hagyott ki sérülés miatt, a kapujukban a mindössze 18 éves rózsahegyi Branislav Sokol állt, s 61 percet játszott az a Kevin Oláh is, aki épp Losoncról tette át a székhelyét Rimaszombatba. Igaz, a losonciak színeiben szereplő Šulek viszont nemrég még Rimaszombatban játszott. Bari Jenő csapata így négy ponttal zárta az első két fordulót, míg a harmadik fordulóban szabadnapos lesz. Említsük meg viszont, hogy Bari Jenő pénteken polgármesteri díjat vehetett át a Füleki Városnapokon.

A Városnapok keretében került sor a fülekiek ((Páriš–Balázs (72. Urbancsok), Illés, Köböl (58. Fajd), Kojnok, Adamec (58. Telek), Ibos (82. Komar), Nemergut, Major, Hornyák, Püšpöky)) első hazai bajnokijára, s a mintegy 600 néző a napsütéses időben biztos győzelmet remélt a múlt heti námesztói döntetlen után. Már csak azért is reménykedhetett, mert tavasszal a fülekiek épp a sztropkóiak (Stropkov) elleni hazai győzelemmel biztosították be a bentmaradásukat a III. ligában.

A 33. percben Püšpoky meg is szerezte a vezetést a hazaiaknak, de a sztropkóiak hat percen belül egyenlítettek, sőt a második félidő közepén a vezetést is megszerezték. De a hazaiak hiába fokozták a nyomást, több gól nem esett, így a meglehetősen rapszodikusan szereplő vendégek elvitték a három pontot, megkeserítve ezzel a fülekiek ünnepi hangulatát.

A harmadik nógrádi csapat, a kálnóiak Rimaszombat után Námesztóra (Námestovo) utaztak, de nem sok vizet zavartak, s 3:0 arányban kikaptak. Két forduló után meglepetésre a táblázatot az újonc ólublóiak és a sztropkóiak vezetik (mindketten hatpontosak), a rimaszombatiak négy ponttal az ötödik helyen állnak, a fülekiek és a losonciak egypontosak, mjg a táblázatot a tavaly a feljutásért küzdő héthársiak (Lipany) és a kálnóiak zárják, akik még nem szereztek pontot. Ahogy a varannóiak (Vranov nad Topľou) és a szepesváraljaiak sem.  

A 3. fordulóban csak a nógrádiak lépnek pályára, a losonciak és a füelkiek már 19-én, szombaton 16.30 órai kezdettel Námesztón ill. Bártfán, míg másnap a kálnóiak Sztropkón.

Nem teljes kapacitással kezdődött el az V. liga, a tornaljaiak első mérkőzését a ladomérmindszentiek (Ladomerská Vieska) ugyanis csak augusztus 29-én bonyolítják le. A legnagyobb várakozás az újonc losonctamásiak első hazai mérkőzése előzte meg, s az a 200 néző, aki kilátogatott a mérkőzésre, nem is csalódott, hisz volt minden, ami a futballhoz kell, kihagyott és berúgott tizenegyes, kiállítás, s a végén hazai győzelem.

A losonctamásiak tavalyi gólkirálya, Weisenpacher már a 20. percben megszerezhette volna első V. ligás gólját, de kihagyta a csapata számára megítélt büntetőt. Így hiába dolgozott ki mindkét csapat több helyzetet, a félidő gól nélküli döntetlennel zárult. A második félidő közepén aztán öt perc alatt két gólt is szereztek a hazaiak, előbb Mišo talált a hálóba, majd a második tizenegyest Fehérvári már  nem hibázta el. Viszonylag gyorsan jött Koncz válasza, de egyenlíteniük nem sikerült, sőt a csereként a 70. percben beállt Christopher Ďörď alig 16 percnyi játék után a kiállítás sorsára jutott.

A ragyolciak az újonc breznóbányaiak otthonában kezdték az idényt, s kísértetiesen lemásolták az egy héttel ezelőtti Szlovák Kupában elért eredményüket.

Ahogy akkor Málnapatakon (Málinec), most Tóth góljával Breznóbányán is vezetéshez jutottak már a 14. percben, de ezzel el is lőtték a puskaporukat, s ahogy a málnapatakiak, úgy a brezbóbányaiak sem adták alább öt gólnál. Így az 500 néző lelkesen ünnepelhette a hazaiakat, a ragyolciak pedig elgondolkodhatnak a folytatásról.
A második fordulóban a sorsolás szeszélye folytán a két újonc találkozik már 19-én, szombaton. 16.30 órától a losonctamásiak a breznóbányaiakat fogadják. Másnap a ragyolciak a ladomérmindszentieket, a tótgyarmatiak a selmecbányaiakat, míg a csak most bekapcsolódó, tavaly csodával határos módon bennmaradt tornaljaiak a harmadik újonc cserpatakiakat (Osrblie) fogadják.


Útjára indult a labda a VI. ligában is, de itt sem rendeztek teljes fordulót, a lukanényeiek csábi vendégjátékára csak augusztus 29-én kerül sor. A tavaly az utolsó fordulóban elbukó ajnácskőiek teljesen megújult csapattal vágtak a VI. liga küzdelmeinek, s első mérkőzésüket a VII. ligából felkerült jolsvaiak otthonában játszották. A nyáron a csapat játékosainak nagy része távozott, s új edző ült le a kispadra is, a péterfalaiak egykori gólgyárosa, Pápista Aladár személyében.

A kisváros nézőterén 250-en voltak kíváncsiak a hazaiak első VI. ligás bajnoki mérkőzésére, akik a 12. percben Jakab Dávid öngóljával meg is szerezték a vezetést. Bár erre Tóth Tibor még válaszolni tudott, de a hazaiak még a félidő végéig kétszer betaláltak Szabados Máté kapujába. Mivel a második félidőben több gól már nem esett, így a jolsvaiak győzelemmel tértek vissza a VI. ligába. 150 néző várta a felediek első bajnokiját is (a Szlovák Kupa első fordulójának múltkor elmaradt mérkőzését augusztus 16-án, szerdán pótolják 17.00 órától a zólyomlipcseiek ellen), amelyen az ipolynyékiek próbálták megakadályozni a hazaiak győzelmi vágyait. De ez csak ideig-óráig sikerült nekik, a felediek Uličný találatával már a 4. percben vezetéshez jutottak. Ezt a 49. percben Ohajda még egalizálta, de a fokozódó hazai nyomásnak már nem tudtak ellenállni, akik Szabó Tamás és Andrási góljaival végül biztosan nyerték a mérkőzést.

Az első forduló legizgalmasabb mérkőzésére Bozitán került sor, ahol a hazaiak már 2:0 arányban is vezettek az ipolybalogiak ellen, de a vendégek megfordították a számukra kedvezőtlen állást, s Szabó, Klinko és Skabella góljaival 3:2 arányban legyőzték a lelkes nógrádi kiscsapatot.

Sima győzelemmel kezdtek az óváriak és az alsósztregovaiak, előbbiek Máč és Fehér góljaival 2:0 arányban a nagyrőceieket győzték le, utóbbiak pedig 3:0 arányban verték a másik észak-gömöri csapatot, a tiszolciakat.

A 20-án lebonyolítandó második forduló sem lesz teljes, az alsósztregovaiak ugyanis csak szeptember elsején fogadják majd a bozitaikat. A forduló további mérkőzéseit 20-án, vasárnap bonyolítják le 17.00 órai kezdettel. Az ajnácskőiek a csániakat, az ipolynyékiek az óváriakat, a lukanényeiek a feledieket, míg az ipolybalogiak a jolsvaiakat fogadják.  

forrás: szurkolo.sk

A rovat legfrissebb hírei