Tatar az Év jégkorongozója


Pályafutása során először az ilavai születésű New Jersey Devils játékosát választották az Év jégkorongozójának Szlovákiában

A Szlovák Jégkorongszövetség szokásos évi ankétján a szervezet vezetése mellett ezúttal is a klubok képviselői, a végrehajtó bizottság tagjai és a szakújságírók szavazatai alapján alakult ki a sorrend. Érdekesség, hogy bár Tatar a 2010/11-es szezon óta az NHL-ben szerepel, és évek óta a legjobb szlovák hokisok közé tartozik, most nyerte el először az Év jégkorongója-díjat (tavaly Juraj Slafkovský diadalmaskodott).

„A hoki csapatsport, a társak, az edzők támogatása nélkül most nem állhatnék itt. De köszönettel tartozom mindenkinek, aki segített, a családomnak, a jegyesemnek. Remélem, továbbra is fejlődhetek még, és hasznára lehetek a klubcsapatomnak és a válogatottnak egyaránt” – hangzottak Tatar első szavai a szerda esti ünnepélyes díjátadón.

A támadó az elmúlt idényben az NHL alapszakaszának mind a 82 meccsén jégre lépett a New Jersey színeiben. 20 góllal és 28 gólpasszal járult hozzá a Devils harmadik helyéhez. A playoffban azonban már neki és a csapatnak is kevésbé ment, a New York Rangers kiütése után a második körben a Carolina már a végállomást jelentette számukra. „A szezon előtt senki sem egyéni trófeákban gondolkodik, egyszerűen csak a lehető legjobban akarja segíteni a csapatát. Ez az elismerés egy bónusz. Sokra tartom, mert most először nyertem el, igazán nagy nevek után következhetek a sorban” – utalt Tatar a megelőző évekre, amikor elsősorban Zdeno Chára és Marián Hossa domináltak az ankéton.

Az ilavai születésű játékosnak a nyáron lejárt a szerződése a New Jerseyvel – a pozsonyi gálán Tatar többször is mosolyt csalt a jelenlevők arcára, amikor arról beszélt, munkanélküliként különösen örül a díjainak.

„Annak idején kétéves szerződésben gondolkodtam, de a fizetési sapka miatt végül csak egyre írtam alá, aztán mégis maradtam egy újabb idényig
– idézte fel a közelmúltat Tatar azzal, hogy most leginkább egyéves megállapodás jöhet szóba. – Alaposan megfontolom, melyik klubot választom. Szeretném magasba emelni a Stanley-kupát, ezért olyan franchise-t keresek, amelynek erre valós esélye van. Több klub edzőjével si beszélgettem a napokban, remélem, nem húzódik el sokáig a dolog.”

A szerda este másik főszereplője a már említett Marián Hossa volt, akit ünnepélyes keretek között beiktattak a sportági Hírességek Csarnokába. A 45 éves, háromszoros NHL-bajnok Hossa a Chicago tulajdonosának temetésére utazott, így videóüzenetben köszönte meg, hogy 37.-ként csatlakozhatott az illusztris szlovákiai névsorhoz.

„Ez hatalmas megtiszteltetés, egyfajta elégtétel a karrieremért. Gyerekként az volt az álmom, hogy a trencséni Duklában játsszak és válogatott legyek, és hogy egyszer eljussak az NHL-be. Remélem, szép idők várnak a szlovák hokira, és a nagy konkurencia miatt a szövetségnek egyre nehezebb dolga lesz kiválasztani azokat a személyiségeket, akik hasonló elismerésben részesülhetnek” – jegyezte meg Hossa, aki a jövő héten Trencsénben világsztárok társaságában játssza hivatalos búcsúmeccsét.

2023-as díjazottak

Az Év jégkorongozója:
Tomáš Tatar (New Jersey)

A legjobb csatár:
Tomáš Tatar

A legjobb védő:
Martin Fehérváry (Washington)

A legjobb kapus:
Stanislav Škorvánek (Michalovce)

A legjobb edző:
Dan Ceman (kanadai, Košice)

A legjobb U20-as játékos:
Dalibor Dvorský (Oskarshamn)

A Tipos Extraliga All Star-csapata:
Stanislav Škorvánek (Michalovce)–Matt MacKenzie (kanadai, Slovan), Jordon Southorn (kanadai, Košice)–Max Gerlach (Prešov), Michal Chovan (Košice), Brant Harris (kanadai, Slovan).

forrás: ujszo.com

A rovat legfrissebb hírei