A fülekiek maradnak a III. ligában


Lassan minden kérdőjel helyére pont kerül az alacsonyabb osztályú labdarúgó bajnokságokban Közép-Szlovákiában

Fotó: Varga László

A III. liga 29., utolsó előtti fordulójában gyakorlatilag minden fontos kérdésre választ kaptunk. Az iglóiak az utolsó három percben megrázták magukat a rimaszombatiak ellen, s ezzel bebiztosították a bajnoki címüket, míg az utolsó poprádiak hiába győztek Kálnón, ugyanis az előttük állók, így a námesztóiak (Námestovo), a giráltiak (Giraltovce) és a fülekiek is győztek, így biztossá vált, hogy a Tátra alatti város csapata jövőre egy osztállyal alább folytatja.

Bari Jenő rimaszombati védencei a listavezető otthonába látogattak, ahol a hazaiak közel 900 néző előtt bajnokavatásra készültek. A mindössze két rózsahegyi játékost bevethető batyiak szerették volna elrontani a hazaiak örömét, s már az 5. percben vezetéshez jutottak Juhász Csaba révén.

Igaz, a hazaiak öt percen belül egyenlítettek, de egészen a 88. percig maradt is az 1:1-es állás. A hazaiak óriási nyomását az utolsó pillanatokban siker koronázta, kétszer is bevették Gregor Krisztián kapuját, így az utolsó fordulótól függetlenül megnyerték a bajnokságot, s jövőre a II. ligában folytathatják.

Az utolsó szalmaszálba kapaszkodó poprádiak 3:1 arányban győztek a Kálnó vendégeként, de mint kiderült, ez is kevés volt, ugyanis a hazai környezet előnyét kihasználták az előttük álló námesztóiak és giráltiak is, előbbiek a pompás tavaszi idényt felmutató varannüiakat (Vranov nad Topľou) verték 1:0 arányban, míg a giráltiak a veszeleieket (Oravské Veselé).

Hogy az utolsó forduló előtt ne kelljen izgulniuk, győzelemre volt szüksége a fülekieknek is, akik a felsővízköziek (Svidník) otthonába látogattak. A fülekieket fűthette a visszavágás vágya is, ugyanis ősszel odahaza 3:1 arányú vereséget szenvedtek a felsővízköziektől. A mérkőzésen elejétől fogva látszott, hogy „csak” egy csapatnak van vesztenivalója, s ha nehezen is, de a 41. percben a kameruni Tangiri révén a fülekiek megszerezték a vezetést a keleti kisvárosban. A 60. percben a csapat ukrán légiósa, Lovinjuk tizenegyesből növelte a fülekiek előnyét, majd Tangiri újra betalált, sőt honfitársa Metuk is bevette az ukrán Kuchynskyj kapuját.

A hazaiak a mérkőzés vége felé szabadrúgásból szépítettek, de ez már egy cseppet sem csökkentette a fülekiek örömét, akik ezzel a győzelmükkel nemcsak kiharcolták a bentmaradást, hanem a táblázaton megelőzték a Bártfán csak döntetlenező losonciakat, s ha a búcsúfordulóban odahaza legyőzik a kálnóiakat, akkor őket is.

A tavasszal kifejezetten gyengén teljesítő losonciak az ugyancsak nem túl acélos formát mutató bártfaiak otthonába látogattak, ahol az 58. percben Oláh góljával a vezetést is megszerezték.

A hazaiak ugyan 14 perccel később egyenlítettek, de az 1:1-es eredménnyel ezúttal mindkét csapat elégedett lehetett, főleg a losonciak, akik ezzel a ponttal bebiztosították maguknak a jövő évi III. ligás bérletüket. Mivel az iglóiak is győztek, hiába győzött az őket üldöző héthársi (Lipany) csapat Kassán a Slávia TU otthonában (4:2), a bajnoki cím számukra az idén már elúszott, ugyanis a 71 pontos iglói csapat a záróforduló előtt 5 pontos előnnyel vezeti a tabellát. A harmadik hely az 59 pontos varannóiaké, míg a negyedik hely a 47 pontos szinnaiaké (Snina). A rimaszombatiak 44 ponttal az ötödik helyen állnak, csak jobb gólkülönbségükkel előzik meg a kassaiakat, két ponttal a veszeleieket, míg hárommal a bártfaiakat. A fülekiek eddig megszerzett 28 pontjukkal feljöttek a 12. helyre, s egy ponttal előzik meg a losonciakat. A poprádiak – akiktől idény közben három pontot levontak – 22 pontosak, így már nem érhetik utol az előttük álló 26 pontos námesztóiakat.

Az utolsó, 30. forduló mérkőzéseit egységes időpontban, június 10-én, szombaton rendezik meg 17.00 órától. A Mindhárom csapatunk otthon búcsúzik el az idei évadtól, a fülekiek nógrádi rangadón a kálnóiakat, a losonciak a  kassai Slávia TU csapatát, míg a rimaszombatiak a bártfaiakat fogadják.

Az V. ligában ezúttal sem remekeltek csapataink. A 24. fordulóban négy csapatunk közül három kikapott, s a negyedik is csak azért szerzett három pontot, mert a tornaljaiak a tótgyarmatiakkal játszottak. A találkozóra szép számú, mintegy 350 néző volt kíváncsi, amelyen Duczman Tamás a 17. percben a hazaiaknak szerezte meg a vezetést. A vendégek még az első félidő lefújása előtt Gallo révén szabadrúgásból szépítettek, de a hazaiak nem adták fel, Bräuer szintén szabadrúgásból a második félidő elején újfent vezetéshez juttatta a hazaiakat, majd a mérkőzés végén Lovas találatával be is biztosították a győzelmüket. Az ajnácskőiek viszont ott folytatták, ahol legutóbb abbahagyták, annyi különbséggel, hogy ezútttal odahaza kaptak egy hatost a málnapatakiaktól (Málinec). A vendégek már a 2. percben vezetéshez jutottak, s a teljesen enerváltan, szétesően játszó hazaiak a 28. percig négy gólt inkasszáltak. Šťavina az 57. percben ugyan szépített, de a vendégek tíz percen belül újabb két gólt vágtak, így alakult ki a megalázó, 1:6-os vereség. A ragyolciak ezúttal a bajnoki cím sorsába szólhattak (volna) bele, de nem tették. Közel 200  néző várta a listavezető fehérkútiakat (Príbelce), akik a második félidő derekán kétszer is bevették a hazaiak kapuját, s mivel ezúttal szokásától eltérően Horváth Gábor sem talált be, a bajnoki címre pályázó vendégek elvitték a három a pontot. Mint utóbb kiderült, erre égetően szükségük is volt, mivel a mezőköziek (Medzibrod) nagy küzdelemben 2:1 arányban legyőzték a selmecbányaiakat, így továbbra is folyik a gyilkos harc a bajnoki címért. Nagy meglepetésre viszont a még szintén versenyben lévő poltáriak odahaza csak 2:2 arányú döntetlent értek el a kiesőzónában tartózkodó feketebalogiak ellen, úgyhogy a vendégek kétszer is vezettek, s Kulich szokásos góljai csak az egyenlítéshez voltak elegendőek. Ezzel a pontvesztéssel a poltáriak bajnoki reményei végleg elszálltak. Két fordulóval a vége előtt a táblázatot a fehérkútiak vezetik 57 ponttal az 54 pontos mezőköziek és az 52 pontos poltáriak előtt. A tótgyarmatiak 38 ponttal a hatodik, míg a ragyolciak 36 ponttal a hetedik helyen tanyáznak. A táblázatot a 16 pontos ajnácskőiek és a 15 pontos tornaljaiak zárják.

Az utolsó előtti, 25. fordulóban június 10-én, szombaton 15.30 órai kezdettel a selmecbányaiak a ragyolciakat fogadják, másnap 17.30 órától a tógyarmatiak a poltáriakat fogadják, míg az ajnácskőiek Nagykürtösön, a tornaljaiak pedig Zólyomlipcsén (Slovenská Ľupča) lépnek pályára.

A VI. ligában már hetekkel ezelőtt eldőlt minden, a losonctamásiak megnyerték a bajnokságot, ráadásul az utolsó négy meccsük közül három is a zöld asztal mellett dőlt el, az ellenfelek inkább maradtak a jól bevált 0:3-as eredménynél, s nem kockáztatták, hogy ennek többszörösét inkasszálják. Nem biztos, hogy jó ötlet volt a Közép-Szlovákiai Labdarúgó-Szövetség részéről, hogy mesterségesen töltötte fel a VI. liga mezőnyét, az utólag bejelentkezett csapatok (Bussa, Lukanénye, Dacsólám, Alsósztregova) nem sok vizet zavartak, sőt a bajnokság végére teljesen szétestek. Meglátszott ez a 24. forduló eredményein is, hisz két mérkőzés kivételével potyogtak a gólok, de csak az egyik kapuba. A két kivétel egyike az Ipolybalog–Óvár rangadó volt, amelyet a hazaiak Buriš 61. percben lőtt góljával nyertek meg, míg a másik a másik a bajnok losonctamásiak nyustyai vendégjátéka, amelyen ugyan a hazaiak már a 8. percben vezetést szereztek, de a vendégek megfordították a mérkőzés állását, s 2:1 arányban megnyerték a találkozót. A többi mérkőzésen nem voltak egy súlycsoportban a csapatok, de most legalább lejátszották őket. A felediek a dacsólámiakat (Dačov Lom) verték 6:1 arányban Andráši 3, Gibaľa, Rubint és Szabó Tamás góljaival. A hazaiak az első félidőben még csak 1:0 arányban vezettek, s a vendégek összeomlásához hozzájárult az is, hogy a bíró a 45. percben második sárga lapja után a vendégek játékosáét, Priškint kiállította. A bussaiak a nem túl acélos játékerőt képviselő alsósztregovaiakat látták vendégül, de a meccsre kilátogató mintegy száz nézőnek nem sok öröme volt a hazaiak játékából, a vendégek már 5:0 arányban vezettek, amikor a játékvezető megkönyörült rajtuk, s Barko tizenegyesből bevette a vendégek kapuját. A vége 6:1 lett oda.  Nem jártak jobban a lukanényeiek sem, akik Nagyrőcén kaptak egy hetest, míg a nényeiek részéről csak Klinko volt eredményes. Kiütéses győzelmet arattak az ipolynyékiek és a csábiak is, előbbiek odahaza játszva küldték haza egy hatossal (Fehér és Balogh 2-2, Czibulya és Nagy) a bozitaiakat, míg a csábiak az egykor sokkal szebb napokat látott tiszolciak otthonában játszottak a hazaiakkal macskaegérharcot.

Az öt vendéggól szerzői: Jakab 2, Malatinec, Kiss és Kotian.  Két fordulóval a vége előtt a 69 pontos losonctamásiak utcahosszal, 20 ponttal vezetik a mezőnyt az óváriak előtt. A harmadik csábiaknak 44, a negyedik feledieknek 43, az ötödik ipolybalogiaknak 42, míg a hatodik ipolynyékieknek 41 pontjuk van. A lukanényeiek 16 ponttal a 12. helyen állnak, míg a z utolsó bussaiaknak továbbra is csak két pontjuk van.

Az utolsó előtti, 25. fordulóban a losonctmásiak már szombaton, a nagyrőceiek elleni mérkőzéssel elbúcsúznak a közönségüktől,. Másnap a lukanényeiek az ipolynyékieket, az ipolybalogiak a tiszolciakat, az óváriak a bussaiakat (ha elutaznak egyáltalán) fogadják, míg a felediek Bozitára, a csábiak Dacsólámra utaznak.

forrás: szurkolo.sk

A rovat legfrissebb hírei