Erős szintlépés erős embereknek


Elrajtolt Közép-Európa magyar bázisú erősembersorozata a PSL

Évek óta dédelgetett álom vált hétvégén valósággá: elrajtolt ugyanis a Premium Strongman League (PSL) első szezonja, amely a Magyarország vezető erősember versenysorozatának vezető szerepét veszi át, immáron nemzetközi erősember-mezőnnyel. Az első fordulót rögvest határon túli helyszínen, Füleken rendezték meg, ahol a PSL és a PSL Hungary mezőnye is színre lépett. A versenyt a háromszoros magyar bajnok Juhász Péter nyerte, az előző évi ligakupa-győztes Molnár Zsolt, és a sérüléséből visszatérő Sebestyén János előtt.

„Feltett célom volt megnyerni az első fordulót, saját magam miatt is, és azért is, mert a feleségemnek, meglátva, hogy az első helyezett egy Zsolnay porcelánnal gazdagodik, ígéretet tettem, hogy haza is hozom a trófeát – nyilatkozta a füleki viadal után az aranyérmes Juhász Péter a Prémium Médiának. – De azért nem volt ilyen egyszerű. Főleg mert az első szám, a kamionhúzás valamiért megint nem akart összeállni. Ezúttal a hetedik helyről kellett megkezdenem a kapaszkodást. Jött az izlandi kereszt, amiben elég korán kellett jönnöm, így is tudtam nyerni. A nyomószám, majd a kerékforgatás jött, ezekkel már egész jól álltam, mert olyan szintű körbeverések voltak a mezőnyben, hogy hárompontos előnybe kerültem az utolsó szám előtt” – idézte fel a történéseket Juhász.

“Kíváncsian várom a folytatást, mert tényleg óriási körbeverések voltak a számokon belül. Sokkal erősebbnek érződik a mezőny, egyfelől a hazai versenyzők is sokat fejlődtek a tavalyi idény kezdetéhez képest, másfelől a friss húsok is új szint hoztak a versenybe és ha a dobogóért még nem is tudtak harcban lenni, egy-egy számban már megmutatták a képességeiket, ezzel csavarva egyet a történéseken” – jelentette ki a háromszoros magyar bajnok erősember.

Hasonló véleményen volt Molnár Zsolt, aki a kamionhúzás után a mezőny korelnökeként vezetett, aztán a Juhász által is említett körbeveréseknek köszönhetően végül a harmadik helyet kaparintotta meg az első PSL-fordulóban.

„Versenyzőként és szervezőként is rendkívül büszke vagyok, noha jó lett volna a dobogón még feljebb kapaszkodni. Úgy érzem, az első forduló minden reményünket valóra váltotta. Izgalmas, fordulatos volt, külső szemlélőknek remek showműsor”
– mondta a sportember.

“A saját teljesítményemmel nem vagyok maradéktalanul elégedett, két szám után azt éreztem, kicsit elfogyott a szufla. Még rá kell jönnöm, miért volt így. Azt azonban nem bánom, hogy a hosszú sérülését maga mögött hagyó barátom, Sebestyén János volt az, aki a végén a második helytől is megfosztott. Ha valakitől, tőle aztán nem sajnálom!” – tette hozzá Molnár.

A Prémium Liga utolsó két kiírását megnyerő erősember szerint a PSL segítségével a jövőben még dinamikusabban fejlődhet idehaza a sportág.

„Mindenkinek jó, ha nagyobb lesz a verseny. Mindenkinek maximumot kell nyújtani, nem lehet lazsálni. Bízom abban, hogy ezt a következő fordulóban, a Puskás Arénában is bizonyítjuk majd!”
– fogalmazott a korelnök.

Az emlegetett Sebestyén János is örömmel és némi megkönnyebbüléssel nyilatkozott a verseny után.

„Nem volt véletlen a névválasztás, hiszen már 2020 őszén azzal a reménnyel vágtunk neki a CESA-nak, hogy mihamarabb szeretnénk rangos nemzetközi versenyeket szervezni, azért hogy  a teljes sportág profitálhasson belőle idehaza ­– mondta az elnöki tevékenysége mellett aktív versenyzőként is szerepet vállaló Sebestyén a Prémium Média érdeklődésére az első PSL-hétvégéről. – Rengeteg munka, szervezés áll a mögött, hogy ez a terv végre valósággá válhatott. Az alapvető elképzelés, hogy neves külföldi versenyzőket lássunk vendégül, ehhez pedig a hazai és szerte, a Kárpát-medencében bizonyított erősemberek számára még selejtezőt is tartottunk” – utalt a PSL áprilisi kvalifikációs fordulójára, amelyet a rimaszombati Cimet-Nagy István nyert meg.

“Első nekifutásra nem is a számok voltak nagyon idegenek, a súlyokon sem változtattunk sokat az előző évadhoz képest. Inkább az volt a kérdés, és lesz is az idényre, ki, hogy bírja a nyomást. Eddig belefért egy-egy elhibázott szám, egy rosszabb forduló, és az ember úgy is ott lehetett a legjobbak között. Ezúttal kétlem, hogy így lesz majd. Ezzel a fajta nyomással pedig mindannyiunknak meg kell küzdenünk” – jelentette ki Sebestyén János, aki túl a 42. születésnapján ugyancsak tagja a mezőnynek.

„Molnár Zsoltival, negyvenen túlról már látjuk, hogy kevésbé a csúcs felé, mint inkább onnan lefelé tartunk, de nem kérdés, hogy mindent beleadunk majd a külföldi versenyzőkkel szemben is. Ez nekünk is egy jó kihívás, bízom abban, hogy szervezői és versenyzői oldalról is fel tudunk nőni a célokhoz” – tekintett előre a párosban és egyéniben többszörös magyar bajnok erősember.

Hosszabb távon mi lehet a PSL jövője?

„Fontos lépés volt a részünkről, hogy a Bajnokok Ligája-szervezőivel is meg tudtunk állapodni, ez pedig nemcsak a két versenynaptár összehangolását jelenti, hanem azt is, hogy ettől az idénytől BL-kvalifikációt érhet az, ha valaki jól szerepel a PSL-ben. Szeretnénk lehetőséget biztosítani az ország és a régió legjobb versenyzőinek arra, hogy felhívják magukra a figyelmet, fejlődjenek, és akár a ligán keresztül eljussanak a legmagasabb szintekig. Az elmúlt években hiányzott egy köztes lépcsőfok a magyar mezőny és az európai elitversenyek közt, bízunk abban, hogy a Prémium Strongman League ez a lépcsőfok lehet. Idővel pedig egyre bővíthetjük a kört, mind a versenyzők által lefedett terület, mind a versenyek helyszínét illetően – akár több, regionális verseny megszervezésével.”

A PSL mezőnye legközelebb Harkányban gyűlik össze, ahol a magyar páros-ob versenyét tartják.

Forrás: szurkolo.sk

A rovat legfrissebb hírei