Legalább egy-egy pont a „hatpontos” kiesési rangadókon


Fontos mérkőzések vártak a gömöri és nógrádi csapatokra a III. liga 27. Fordulójában

Mindhárom csapatunk idegenben játszott, a batyiak számára a tét a 4. hely, míg a losonciak és a fülekiek a kiesés elkerüléséért játszottak létfontosságú mérkőzést. A batyiak ezúttal a rózsahegyi játékosok nélkül léptek pályára, akik előző nap Liptószentmiklóson játszottak fontos bajnoki mérkőzést. Sajnos, ez meg is látszott a csapat teljesítményén, amely csak az első félidőben tudta tartani magát és legalább a gól nélküli döntetlent, a második félidő elején gyorsan hátrányba került Szinnán (Snina).

A hazaiak dallamos nevű brazil csatára, Vinicius De Oliveira Veneranda meg sem állt háromig, s a batyiak gondjait csak tetézte, hogy az 54. percben Koóšt második sárga lapja után a bíró leküldte a pályáról.

A hazaiak végül meg sem álltak ötig, így alaposan visszavágtak az őszi 3:0-ás vereségért. A losonciak Námesztóra (Námestovo), míg a fülekiek Giráltra (Giraltovce) látogattak, s örülhettek, hogy kapott gól nélkül megúszták. A tét mindkét csapatunk számára igen nagy volt, a fülekiek , – akik Páriš és Köböl nélkül léptek pályára a keleti végeken –,  egy esetleges győzelem esetén meg is előzhették volna a giráltiakat. De nem így történt, sőt a hazaiak az 63. percben tizenegyeshez jutottak, amit a hazaiak kapusa, az ukrán Prisiaznjuk elpuskázott. A losonciak  Námesztón harcoltak ki egy pontot, aminek köszönhetően a námesztóiak nem tudták megelőzni a fülekieket. Az utolsó helyen álló poprádiak viszont hosszú idő után ismét győztek, a fülekiek után ők is legyőzték a sztropkóiakat (Stropkov), így az utolsó három fordulónak igazából már csak egy tétje maradt, a kiesés elkerülése.

A forduló rangadóját ugyanis Iglón játszották, ahol a hazaiak a második helyen álló héthársiakat (Lipany) fogadták, s már 15 perc után 2:0 arányban vezettek.

A vége 3:0 lett, így a hazaiak immár hét ponttal vezetnek, s kisebbfajta csoda kellene, hogy a héthársiak letaszítsák őket a trónról. Az iglóiak 67 ponttal várják a folytatást a 60 pontos héthársiak és az 56 pontos varannóiak (Vranov nad Topľou) előtt, akik a poprádiak elleni hazai megingás után most Kálnón (Kalinovo)  győztek 1:0 arányban. A rimaszombatiak 43 ponttal (53:53-as gólkülönbséggel) az 5. helyen várják a véghajrát, a losonciak 25 ponttal a 12. helyen állnak. Őket a giráltiak követik 23 ponttal, a fülekieknek és a námesztóiaknak 22-22 pontjuk van, a sort a poprádiak zárják 19 ponttal.   

A 28. fordulóban már szombaton, május 27-én 17.00 órától a losonciak a listavezető iglóiakat fogadják, a fülekiek másnap újabb kiesési rangadón a poprádiakat, míg 30-án, kedden a rimaszombatiak a námesztóiakat.

Az V. liga 22. fordulójának igazi kérdése az volt a számunkra, a két gömöri csapat tud-e élni az „utolsó utáni” lehetőséggel. Nos, mint kiderült, nem tudott, mind az ajnácskőieknek, mind a tornaljaiaknak csak egy-egy pontra futotta hazai pályán.

Az utolsó helyen álló tornaljaiak mindössze 100 néző előtt a negyedik helyen álló, jó képességű selmecbányaiakat fogadták, s hiába szerezte meg a hazaiak számára Gazda József a vezetést a 73. percben, 13 perc múlva a vendégek egyenlíteni tudtak.

1:1 arányú döntetlent hozott a ragyolciak ajnácskői vendégjátéka is, amelyre több mint háromszázan látogattak ki. A gól nélküli első félidő után a vendégek a második félidő elején Rácz góljával szereztek vezetést, de négy perc múlva Dudek kiegyenlítette az állást. S mivel szokásától eltérően ezúttal Horváth Gábor góljai számát nem, csak sárga lapjai számát gyarapította, itt is maradt az 1:1. A végén majd kiderül, mire lesz ez elég az ajnácskőieknek. A tótgyarmatiak az újonc Nagykürtösiekhez látogattak, s kiütéses, 4:0 arányú győzelmet arattak. Az első félidőben Krajč Balázs szerezte meg a vezetést a vendégeknek, majd a második félidőben Péter Patrik és Ďörď Christopher mellett Krajč újfent betalált, így a tótgyarmatiak feljöttek az ötödik helyre. Tovább tart a csata bajnoki címért, mivel a forduló csúcsrangadóján Poltáron a fehérkútiak (Príbelce) remiztek (2:2), a mezőköziek (Medzibrod) éltek a lehetőséggel, s a málnapatakiakat 2:0 arányban legyőzve, 51 ponttal, jobb gólarányuknak köszönhetően átvették a vezetést. A harmadik poltáriaknak 48, a negyedik selmecbányaiaknak 39, míg az ötödik tótgyarmatiaknak 38 pontjuk van. A ragyolciak jelenleg a hetedik helyen tanyáznak 36 ponttal. Az alsóházban az ajnácskőiek a 14. helyen állnak 16 ponttal, a szintén ugyanennyi pontos feketebalogiak előtt, míg a sort a tornaljaiak zárják 12 ponttal.  

A 23. fordulóban május 28-án, vasárnap a ragyolciak Málnapatakra, az ajnácskőiek Gyetvára, míg a tornaljaiak kiesési rangadóra, Feketebalogra utaznak. Egyedül a tótgyarmatiak játszanak odahaza, akik a ladomérmindszentieket (Ladomerská Vieska) látják vendégül. Tovább folytatódik a gyilkos csata a bajnoki címért is, a fehérkútiak a mezőközieket fogadják, míg a poltáriak a negyedik helyen álló selmecbányaiakhoz utaznak.

A VI. ligában viszont gyakorlatilag már minden lényeges kérdés eldőlt, így a bajnokságot toronymagasan vezető losonctamásiaknak ezúttal már egy 1:1-es döntetlen is belefért Ipolybalogon. Gyurász Péter révén a hazaiak már a 4. percben megszerezték a vezetést, de a 71. percben jött Weisenpacher szokásos gólja, s a vendégek kiegyenlítettek. A mérkőzés végén teljesen fölöslegesen elszabadultak az indulatok, s végül Katreniak játékvezető három hazai s egy vendégjátékosnak mutatta fel a piros lapot. Kiesési rangadóra került sor Bussán, ahol a már rég kiesett hazaiak legalább az első győzelmüket szerették volna megszerezni a lukanényeiek ellen. Nos, az alig 70 néző végül is csalódva távozott, gól nélküli első félidő után a vendégek az 50. percben tizenegyesből (Klinko Gergely) szerezték meg a vezetést, amit a hazaiak a 78. percben Jakubec góljával még kiegyenlítettek, de négy perc múlva jött Klinko újabb gólja, s a vendégek ezzel nagyon fontos három pontot szereztek.

Annál is inkább, mivel legnagyobb ellenfelük a kiesés ellen vívott harcban, vagyis a tiszolciak hiába játszottak odahaza a felediek ellen, azok villámrajtot véve, a 7. percben már 3:0 arányban (Kókai – 2, Andráši) vezettek.

S végül meg sem álltak hétig. Andráši még kétszer betalált, de feliratkozott a góllövőlistára Fodor és Radič is. Az ipolynyékiek 250 néző előtt fogadták a csábiakat, de hiába vezettek két alkalommal is Ohajda, majd Fehér góljaival, a csábiak Balga, majd Cibuľa jóvoltából egyenlíteni tudtak, s elvitték az egy pontot. A második helyen álló óváriak az alsósztregovaiakat fogadták, s Máč a 38. percben szerezte meg a hazaiak számára a vezetést. A második félidő elején Divald egyenlített. Ezt követően Golian percei/góljai következtek, s a 81. percben a hazaiak 3:1 arányban vezettek. Ekkor senki sem gondolta volna, hogy az utolsó másodpercekre még három gól is jut, előbb Kollár révén a vendégek szépítettek, majd az első gólt is jegyző Máč következett, aki egy percen belül újabb két gólt lőtt, így a vége 5:2 lett ide. A losonctamásiak 58 ponttal (de egy mérkőzéssel kevesebbet játszva) vezetik a bajnokságot a 46 pontos óváriak és a 40 pontos felediek előtt. Őket a csábiak, ipolybalogiak, nyustyaiak és ipolynyékiek követik 38-37-36-35 ponttal.

Győzelmükkel a lukanényeiek immár 16 pontosak, s két ponttal megelőzik a tiszolciakat, míg a bussaiak továbbra is két ponttal szerénykednek a táblázat legalján.

A 23. fordulót május 27-én, szombaton a losonctamásiak nyitják, akik a bussaiakat fogadják 18.00 órai kezdettel. Másnap 17.30 órától a lukanényeiek a nyustyaiakat, a csábiak a feledieket, az óváriak a tiszolciakat fogadják, míg az ipolybalogiak Alsósztregovára, az ipolynyékiek pedig Dacsólámba (Dačov Lom) látogatnak.

A VII. ligában, a Rimaszombati–Nagyrőcei Járásban a nagybalogiak 50 néző előtt az osgyániakat fogadták, s a vendégek ugyan Danyi István révén a 63. percben vezetéshez jutottak, de labdakezdés után Seres Alex egyenlített, majd a mérkőzés hajrájában Petrík Erik jóvoltából a hazaiak idei második győzelmüket is megszerezték.

Forrás: szurkolo.sk

A rovat legfrissebb hírei