A fülekiek elmozdultak az utolsó helyről


Izgalmasan alakult a focihétvége Gömörben és Nógrádban

Slávia TU Kassa–Fülek
Fotó:  Peter Jäzva Jesenský


A III. liga 25. fordulójában mindhárom csapatunk idegenben szerepelt, de mintha ezúttal ez nem teher lett volna, sőt… Egyedül a losonciak kaptak ki a szomszédos Kálnón, a fülekiek Kassán, míg a rimaszombatiak Poprádon győztek. Ez utóbbi két eredmény együttes összehatójának köszönhetően a fülekiek végre elkerültek az utolsó helyről, s már csak három ill. négy pontra vannak a námesztóiaktól (Námestovo) ill. a giráltiaktól (Giraltovce). A forduló előtt a fülekiek is edzőváltáson estek át, a klub vezetői megköszönték az együttműködést a tavaszi idény elején érkezett Miroslav Kérynek, akinek a helyét az idény végéig az Ivan Ádám–Richard Farkaš duó vette át. Nos, a bemutatkozás jól sikerült, az FTC Tangirinek az 55. percben lőtt pazar kapásgóljával 1:0 arányban legyőzte a kassai Slávia TU csapatát. Amíg egy hete a nagyon rapszodikusan teljesítő losonciak nem tudtak besegíteni a fülekieknek azzal, hogy odahaza legyőzik a poprádiakat, most helyettük megtették ezt a rimaszombatiak, akik ezúttal három rózsahegyi játékossal érkeztek Poprádra, s kapujukban ismét újoncot avattak Ivan Krajčírik személyében.

A poprádiak szerezték meg ugyan a vezetést az első félidő közepén, de a második félidőben a vendégek a szintén rózsahegyi Macejko góljaival fordítani tudtak, aki az egy hete a sztropkóiaknak (Stropkov) lőtt három gólja után most kétszer talált be. A poprádiaknak így nem sikerült elégtételt venniük 5:1 arányú vereségért. A losonciak a szomszédos kálnóiakhoz utaztak hatpontos meccsre (a mérkőzés előtt mindkét csapatnak 24-24 pontja volt), de már a 7. percben hátrányba kerültek.

Mivel több gól nem esett, így a kálnóiak alhatnak nyugodtabban az elkövetkezendő hetekben. A feljutásért vívott harcban a listavezető iglóiak teljesítettek jobban, akik hazai pályán 1:2-es félidő után Zekucia mesterhármasának is köszönhetően 6:2 arányban legyőzték a felsővízközieket (Svidník), míg a héthársiak (Lipany) kikaptak Szinnán (Snina). Így a 61 pontos iglóiak előnye öt pontra nőt a héthársiakkal szemben, akikre egyre szorosabban tapadnak (már csak öt pont a hátrányuk) az utóbbi hetekben remek formát mutató varannóiak (Vranov nad Topľou), akik ezúttal Sztropkóról hozták el a három pontot. A rimaszombatiak 40 ponttal az ötödikek, s csak rosszabb gólkülönbséggel szorulnak a veszeleiek (Oravské Veselé) mögé. A losonciak 24 pontja csak a 12. helyre elég, míg a fülekiek 18 pontjukkal feljöttek az utolsó előtti, 15. helyre.

A 26. fordulóban mindhárom csapatunk idehaza játszik, a losonciak már 13-án, szombaton 16.30 órai kezdettel fogadják a szinnaiakat, míg másnap a batyiak a kálnóiakat, míg a fülekiek a sztropkóiakat látják vendégül. Mivel az előttük álló námesztóiak Héthársra látogatnak, reális esély van arra, hogy a fülekiek őket is befogják már a következő fordulóban.

Az V. ligában több hónap után (legutóbb októberben 2:1 arányban verték a zólyomlipcseiket) ismét győztek a tornaljaiak, akik hazai pályán a málnapatakiakat (Málinec) fektették két vállra. Drnaj a 12. percben szerezte meg a vezetést Branislav Kuzma védenceinek, amit egy öngóllal a 26. percben megdupláztak. Bár a második félidő közepén a vendégek szépíteni tudtak, a három pont Tornalján maradt. A már említett zólyomlipcseiekhez (Slovenská Ľupča) látogatott a tótgyarmati együttes, ahol már a 3. percben hátrányba került. Igaz, Borkó Bence négy perc múlva egyenlített. Az első félidő hajrájában a hazaiak egy öngóllal már a vendégeket juttatták vezetéshez, de a második félidő közepén sikerült kiegyenlíteniük, s mivel több gól már nem esett, maradt a 2:2. Sem a ragyolciak, sem az ajnácskőiek nem tudtak „beleszólni” a feljutásért vívott ádáz harcba, előbbiek Poltáron hagyták a három pontot, míg utóbbiak sima hazai vereséget szenvedtek a mezőköziektől (Medzibrod). Gól nélküli első félidő után a poltáriak már 2:0 arányban is vezettek a ragyolciak ellen, de ezt Horváth Gábor és Tóth Ferenc góljaival a ragyolciaknak még sikerült négy percen belül kiegyenlíteniük. De a hazaiak nem torpantak meg, s Slovák góljára már nem jött ragyolci válasz. A mezőköziek 27 perc alatt lerendezték az ajnácskői találkozót (0:4), s Šťavina 88. percben tizenegyesből lőtt gólja már csak kései szépségtapasz volt a hazaiak számára. Az élen továbbra is a mezőköziek és a fehérkútiuak (Príbelce) állnak 47-47 ponttal, őket követik a 44 pontos poltáriak. Mivel a selmecbányaiak egy pontot szereztek Nagykürtösön, így ezzel az egy ponttal (35) megelőzték a ragyolciakat (34). A 32 pontos tótgyarmatiak a hetedik helyen állnak, az ajnácskőiek 15 ponttal a 12. helyen várják a hajrát, míg a 11 pontos tornaljaiak győzelmök ellenére továbbra is az utolsó helyen állnak.

A 21. fordulóban már szombaton a tornaljaiak a másodéllovas fehérkútiakhoz látogatnak, míg másnap a ragyolciak a forduló rangadóján a mezőközieket fogadják. A tótgyarmatiak vendége a gyetvai együttes lesz, míg az ajnácskőiek a zólyomlipcseiek otthonában vívnak hatpontos mérkőzést.

Ahogy a VI. ligában (és még lejjebb)  megszokhattuk, a hajrára kipukkadnak egyes csapatok, s ilyenkor szinte már számolatlanul kapják a gólokat. Nem volt ez másképp  most sem, a 20. fordulóban az alsósztregovai és a lukanényei csapat nyolc, míg a bussaiak hét gólt inkasszáltak. Az alsósztregovaiakat otthon a listavezető losonctamásiak szórták meg, a nyolc gólból Weisenpacher egymaga hatot vállalt. Az óváriak a lukanényeieket küldték haza egy nyolcassal (itt Máč jutott három gólig), míg a bussaiakat a szintén nem túl acélos játékerőt képviselő dacsólámiak (Dačov Lom) tömték ki meg hét góllal (itt Grajciar jutott négy gólig). A többi mérkőzésen nem potyogtak ilyen lelkesen a gólok, igaz Ipolybalogon is láthatott öt gólt a közönség a bozitaiak elleni mérkőzésen, amelyből négyet a hazaiak (Török, Krupčiak, Gyurász P. és Nedeľa) vállaltak magukra. A maradék három magyar érdekeltségű csapat Észak-Gömörben próbált szerencsét, nem sok sikerrel. A csábiak 2:1 arányban kikaptak a tavasszal eddig igen gyengén teljesítő nyustyaiak otthonában (Balga gólja már csak a szépítésre volt elegendő), de kikaptak a felediek is Nagyrőcén (0:1). Egyedül az ipolynyékiek szereztek egy pontot Tiszolcon, ahol a két csapat tíz perc alatt lerendezte a végeredményt, ekkor válaszolt Fehér a hazaiak gyors vezető találatára (1:1). Az egy mérkőzéssel kevesebbet játszott losonctamásiak így is 54 ponttal, 11 pontos előnnyel vezetik a tabellát az óváriak és a vereségük ellenére továbbra is harmadik, 36 pontos felediek előtt. Mögöttük azonban sűrűsödik a mezőny, a csábiaknak és az ipolybalogiaknak 35-35, míg az ipolynyékieknek 33 pontjuk van. A 12 pontos lukanényeiek visszaestek a 13. helyre, s csak az utolsó helyről már kimozdíthatatlan, két pontos bussaiakat előzik meg.

A 21. fordulóban már szombaton sor kerül a forduló rangadójára, a losonctamásiak az őket követő óváriakat fogadják, de a mérkőzés eredménye jó eséllyel már nem befolyásolja a bajnokság végeredményét. Másnap a felediek az ipolynyékieket, a lukanényeiek az ipolybalogiakat,  a csábiak  a nagyrőceieket fogadják, míg a bussaiak a bozitaiakhoz (Buzitka) látogatnak.

A rovat legfrissebb hírei