A nemeshodosi a legsikeresebb asztalitenisz csapat


Történelmi sikert ért el a hodosi asztalitenisz csapat (SK Vydrany), amely idén nyolcadszor lett bajnok a férfi Joola Extraligában

A hodosi asztalitenisz bő két hete ünnepelte nyolcadik bajnoki címét, ahol a döntőben 5:4 arányban győzött a csacaiak ellen. Bár az alapszakaszt nem ők nyerték meg, csak a második helyen zártak, de a rájátszásban, a négyes döntőben ők jutottak a fináléba, ahol szoros meccsen hódították el a bajnoki címet. Mivel az alapszakaszt a rozsnyóiak nyerték meg, ezért a négyes döntőt Rozsnyón játszották. Az elődöntőben a hodosiak (5:1) Galgócot, míg a csacaiak Rozsnyót (6:2) győzték le. A döntő nagy izgalmakat hozott, hiszen a csacaiak kétszer is vezettek a mérkőzés során, 3:1-re és 4:3-ra, de a hodosiaknak sikerült az ötödik meccset megnyerni, amellyel megfordították és megnyerték a találkozót.

Ilyen még nem fordult elő a szlovákiai asztalitenisz történetében, hogy egy csapat nyolc bajnoki címet szerezzen a legmagasabb osztályban.

A csapat nyolcadik bajnoki címe azt is jelenti, hogy Nemeshodos történelmet írt. Ezt a sikert talán mindenki megirigyelheti, hiszen ritkaság, hogy egy csallóközi falu ilyen sokszor legyen országos bajnok!

Jozef Kmeť, a klub elnöke lapunknak elmondta, ez a siker a kemény munka eredménye. Az elmúlt kilenc évben a hodosi csapat folyamatosan a döntőbe tudott jutni, és ebből nyolcszor diadalmaskodott.

“Tizenegy éve játszunk a legmagasabb osztályban, az Extraligában. Az első két évben a kiesés elkerüléséért küzdöttünk, de 2015-től folyamatosan ott voltunk az élmezőnyben. Sikerült egy olyan csapatot összehoznunk, amelynek köszönhetően a csapat évről évre tudta hozni az eredményeket”  – állapította meg Jozef Kmeť.

Az Extraligában három meghatározó játékosból áll egy-egy egy asztalitenisz-csapat, de természetesen vannak tartalék játékosok is. A hodosi klub elnöke szerint Peter Šereda a legjobb formáját hozta a szezonban, aki egyébként többszörös szlovák válogatott is egyben. Ugyanakkor mindenképpen meg kell említeni a másik két játékost, Novota Samuelt, és Lelkes Zoltánt is.

Az idei szezonban csak hazaiak szerepeltek a hodosi csapatban, de a közelmúltban játszottak külföldiek is. Ilyen volt Muskó Péter, aki négy és fél évet játszott itt, és jelenleg a magyar felnőtt férfi asztalitenisz-válogatott szövetségi kapitánya.

A hodosi asztalitenisz nemzetközileg is kimagasló eredményeket ért el, hiszen 2017-ben és 2022-ben is ők hódították el a Közép-Európa Kupát, az ún. Superligát. Ebben a ligában összesen 12 csapat szerepel hat országból: Szlovákiából, Magyarországról, Csehországból, Ausztriából, Szlovéniából és Horvátországból kerülnek be a csapatok.

“Ráadásul az Európa-ligában is szerepeltünk, ahol Európa legjobb csapatai ellen játszottunk. Kétszer jutottunk a legjobb 16 közé. Ezek nagyon szép eredmények egy ilyen kis falu, Nemeshodos életében”
–   fogalmazott Jozef Kmeť.

A klub elnöke szerint nagyon fontos a rendszeres és színvonalas edzés. Bár a csapat legjobb játékosai Pozsonyban edzenek, de a csapat többi tagja otthon, a faluban újonnan felépített asztalitenisz csarnokban készül. Érzik a község támogatását, ennek bizonyítéka a 2022-ben átadott csarnok, mert előtte a helyi kultúrházban játszották a bajnoki mérkőzéseket.

“Amikor még a kultúrházban játszottunk, előre kellett szólni, hogy lejátszhassuk a bajnoki meccseinket, hiszen a terem esküvők és különböző rendezvények miatt már előre le volt foglalva. Az állam támogatását azonban nem érezzük, pedig égető szükség lenne rá. Az országos sportszövetség szinte semmilyen anyagi forrást nem biztosít, holott például Magyarországon minden sportágat támogat az állam. Minket Nemehodos és néhány kisebb dunaszerdahelyi cég támogat, ebből kell gazdálkodnunk.”

Jozef Kmeť azonban bizakodó a jövővel kapcsolatosan, hiszen az eredmények magukért beszélnek, a szlovákiai asztalitenisz történetében nincs olyan csapat, amely nyolcszor hódította el a bajnoki címet.

“A célunk az, hogy a jövőben is ilyen eredményeket tudjunk produkálni. Történelmet írtunk, amit egy pozsonyi, kassai, vagy más, nagyobb városi csapat sem mondhat el magáról. Sokan irigykednek is ránk, és évek óta nem tudják megemészteni, hogy egy csallóközi kis falu évek óta az ország legjobbja asztaliteniszben” – zárta gondolatait Jozef Kmeť, a nemeshodosi asztalitenisz klub elnöke.

Megjelent a MAGYAR7 17. számában.

A rovat legfrissebb hírei