A durvaság jellemezte a húsvéti fordulót Gömörben


Sok-sok tizenegyes, sárga- és piros lap született a hétvégi gömöri mérkőzéseken

A borítókép a Rimaszombat- Losonc mérkőzésen készült
Fotó: Gecse Attila

Meglepetésre sok-sok durvaság, s az ezzel járó sárga- és piros lapok, valamint tizenegyesek jellemezték a hétvégi fordulót, amelyen a gömör-nógrádi rangadót a rimaszombatiak nyerték (a fülekiek csak kedden játszanak), míg az V. ligában a kiesési rangadón az ajnácskőiek bizonyultak jobbnak a tornaljaiaknál.

Talán a húsvéti ünnepek miatt is, de alaposan elhúzódik a III. liga 21. fordulója, a nyolc mérkőzésből eddig csak hatot bonyolítottak le, a fülekiek iglói vendégjátékára csak április 11-én,  kedden, míg a bártfaiak námesztói (Námestovo) látogatására csak szerdán kerül sor.

Ez a két mérkőzés pedig alaposan befolyásolhatja a tabellát is, mivel a listavezető héthársiak (Lipany) varannói (Vranov nad Topľou) veresége miatt az iglóiak várható győzelmük esetén akár az első helyet is visszavehetik. A forduló számunkra legizgalmasabb mérkőzését Rimaszombatban rendezték, ahol a hetek óta csapnivalóan teljesítő rimaszombati együttes (Sokol–Koóš (67. Šoltíšik), Petrán, Mrva, Ľupták (78. Oluwaseun Japhet)–Kelemen, Iboš (55. Oláh), Halabrín, Gembický, Tučný–Vujošević (78. Langa) a múlt héten Füleken feltámadt losonci együttest (Jenčo–Kotora, Fabian, Suja (81. Adamec), Illés, Püšpöky, Tóth, Daško, Kojnok, Ufrla, Telek (59. Hulec) fogadta. Ősszel a két csapat gól nélküli döntetlent játszott Losoncon.

Bár a jó idő továbbra is váratott magára, mégis mintegy 350 néző volt kíváncsi a mérkőzésre, amely kifejezetten ideges csatát hozott, amelyen Janček játékvezető hat sárga s egy piros lapot is kiosztott.

Ez utóbbit a losonciak játékosa, Kojnok gyűjtötte be Gembický lerántása után, s mint kiderült,   a piros s az utána következett tizenegyes a vendégcsapat sorsát is eldöntötte. Ekkor ugyanis már 1:1 volt az állás, a montenegrói Vujosević ugyanis már a 12. percben értékesített egy hazai büntetőt, majd negyedórával később Ufrla egy gyönyörű lövéssel kiegyenlített. A 70. percben megítélt második büntetőnek is Vujosević futott neki, s ezúttal sem hibázott.

A hazaiaknál ezúttal öt rózsahegyi játékos jutott szóhoz, a kapus Sokol mellett Halabrín,  Kelemen (ő harcolta ki az első büntetőt), Mrva és Tučný. Bari Jenő legénysége így három vereség után javított a mérlegén, s 33 eddig szerzett pontjával feljött a 7. helyre, s az előttük álló sztropkóiak (Stropkov) csak jobb gólarányukkal előzik meg.

A 20 pontos losonciak viszont lecsúsztak a 13. helyre, s mindössze 4-4 ponttal előzik meg a giráltriakat (Giraltovce) és poprádiakat.

A giráltiak egyébként Nógrádban, Kálnón (Kalinovo) vendégeskedtek egy hatpontos meccsen, ahol szintén mindenki tisztában volt vele, nem babra megy a játék. Bár a kálnóiak csak tíz emberrel fejezték be a mérkőzést, gólt csak ők lőttek (1:0), így  eddig szerzett 23 pontjukkal feljöttek a 10. helyre. A forduló rangadóját a harmadik helyen álló varannóiak otthonában játszották, ahol a listavezető hárskútiak vendégeskedtek. 0:0-ás első félidő után a vendégek szerezték meg a vezetést, de a hazaiak fordítani tudtak. S bár a végére megfogyatkoztak, a minimális előnyüket meg tudták tartani. A vendégek 48 ponttal továbbra is vezetik a tabellát a 46 pontos iglóiak előtt, de ha utóbbiak legyőzik a sereghajtó fülekieket, akkor a két csapat helyet cserél majd a táblázat legfelső fokán.

A 22. forduló mérkőzéseit április 15-én és 16-én bonyolítják le, a losonciak már szombaton 16.00 órától a harmadik helyen álló varannóiakat fogadják, míg másnap a rimaszombatiak Fülekre látogatnak.

Az V. ligában a 16. forduló egyik rangadóját Tótgyarmaton rendezték, ahol a tavasszal eddig formán kívül szereplő hazaiak a listavezető fehérkútiakat (Príbelce) fogadták. Ez a mérkőzés sem úszta meg kiállítás nélkül, s a tíz emberrel játszó vendégek nem tudták kihúzni kapott gól nélkül, a 79. percben Vlkolenský tizenegyesből megszerezte a hazaiak egyetlen, de győztes gólját.

A fehérkútiakat üldöző poltáriak a tavaszt ragyogóan kezdő ladomérmindszentiekhez (Ladomerská Vieska) látogattak, s az 55. percben már 2:0 arányban vezettek. A hazaiak ugyan a mérkőzés utolsó percében szépíteni tudtak, de a pontszerzés már nem jött össze. Mivel a mezőköziek (Medzibrod) Nagykürtösön győztek (0:3), a szintén 37 poltáriakkal együtt immár vezetik a tabellát, míg a 35 pontos fehérkútiak visszaestek a harmadik helyre.

A tavaszt szintén remekül kezdő ragyolciak Gyetvára látogattak, ahol 2:0, majd 4:1 arányban is vezettek, elsősorban Horváth Gábor mesterhármasának köszönhető (mellette még Koristek is betalált), de a lelkesen küzdő hazaiak nagyon megszorították őket az utolsó percekben, de egyenlíteniük már nem sikerült (3:4).

Az újonc ragyolciak ezzel a győzelmükkel immár 28 pontosak, s feljöttek a negyedik helyre. Ajnácskőn 150 néző volt kíváncsi a kiesési rangadóra, ahol két, egykor szebb napokat látott gömöri csapat csapott össze. A vendégek a 71. percig bírták ki kapott gól nélkül, majd Prečuch után tizenegyesből Šťavina is bevette Juhász Róbert kapuját, így az immár 11 pontos  hazaiak egy ponttal megelőzve a zólyomlipcseieket (Slovenská Lupča) elkerültek a kieső helyről, míg a hétpontos tornaljaiak maradtak az utolsó helyen.

A 17. fordulóban a tótgyarmatiak már szombaton abszolválják a mérkőzésüket Selmecbányán, míg vasárnap az ajnácskőiek Feketebalogra, a tornaljaiak pedig a listavezető poltáriakhoz látogatnak. Egyedül a ragyolciak játszanak otthon, a tavalyi nagy rivális nagykürtösieket fogadják.

A VI. ligában nem rendeztek teljes fordulót, az alsósztregovaiak ugyanis tömeges megbetegedés miatt kérték a csábiak ellen esedékes mérkőzésük elhalasztását.

Az Ipoly menti rangadón az ipolynyékiek Ipolybalogra látogattak, s bár Pobori Mátyás tizenegyesgóljával megszerezték a vezetést,  a második félidő vége felé Urbán Oláh Ádám találatával legalább az egy pontot otthon tartották a hazaiak.

1:1-es döntetlent hozott az észak-gömöri rangadó is (Nyustya–Tiszolc). Itt is a hazaiak egyenlítettek, de a tizenegyest ők rúgták.

200 néző várta Csábon a listavezető losonctamásiakat, s úgy tűnt, mindkét csapat megelégszik az egy ponttal. A mérkőzés utolsó perceiben viszont a vendégek megrázták magukat, s végül 2:0 arányban győztek, megerősítve ezzel a tabellán a vezető helyüket. Két jóképességű csapat találkozott Óváron, ahol a harmadik helyen álló óváriak a feledieket fogadták. Gólnélküli első félidő után a 49. percben Uličný a vendégeket juttatta vezetéshez. Öt perccel később Golian egyenlített, majd újabb hét percv múlva Máč a vezetést is megszerezte az óváriaknak. Mivel több gól már nem esett, a hazaiak otthon tartották az értékes három pontot.

Megszerezte harmadik győzelmét a lukanényei csapat, amely 2:1 arányban a bozitaiakat (Buzitka) győzte le 2:1 arányban. A mérkőzésen a vezetést a vendégek szerezték meg a 26. percben a rimajánosi polgármester, Roman Uhrin góljával, de még az első félidő hajrájában a hazaiak Klinko góljával kiegyenlítettek, s a mérkőzés hajrájában Horváth találatával a maguk javára fordították a mérkőzést. Ezúttal sem jött viszont össze az első győzelem a bussaiaknak, akik odahaza szenvedtek megalázó, 5:1 arányő vereséget a nagyrőceiektől.

Pedig Jakab Sebastian már az első percben vezetéshez juttatta a hazaiakat, sőt a 27. perctől Vodenský kiállítása miatt a hazaiak emberelőnyben játszottak.

A vendégek egy újabb kiállítás miatt kilenc emberrel fejezték be a mérkőzést, de ez sem zavarta őket a kiütéses győzelem bebiztosításában. A losonctamásiak  eddig szerzett 45 pontjukkal magabiztosan vezetik a táblázatot a 36 pontos óváriak, s az egy meccsel kevesebbet játszott, 30 pontos csábiak előtt. Az ötödik helyen az ipolybalogiak állnak 28 ponttal, őket követik a 27 pontos felediek és a 23 pontos ipolynyékiek. Győzelme ellenére továbbra is a 13. helyen áll a 11 pontos Lukanénye (igaz, hátránya csökkent az előző állókkal szemben), s két ponttal zárja a mezőnyt a reménytelenül sereghajtó bussai csapat.

A 17. forduló mérkőzéseit április 16-án, vasárnap 16.00 órától bonyolítják le, a felediek az ipolybalogiakat, a nényeiek a tiszolciakat, a csábiak az óváriakat, míg az ipolynyékiek a bussaiakat fogadják.

Elindult a tavasz a mindössze 5 csapatos VII. ligában is a Rimaszombati-Nagyrőcei Területi Ligában, ahol mindkét dél-gömöri csapat súlyos vereséggel indított. A sajószentkirályiak 8:1 arányban kaptak ki Jolsván, míg a nagybalogiak hazai pályán szenvedtek 5:1 arányú vereséget a lubényiektől (Lubeník).

Ezen a mérkőzésen a hazaiak színeiben portálunk munkatársa, Virsinszky Tamás is a pályán volt csereként, s 32 percet játszott.

forrás: szurkolo.sk


A rovat legfrissebb hírei