75 éves az ipolysági sportélet kiemelkedő alakja


Jubilált az örökmozgó Révész Ferenc, az Szondy-gimnázium legendás tornatanára

Az éveknek nem lehet parancsolni. Jönnek egymás után. Révész Ferenc szerdán ért 75. születésnapjához. Az ipolysági nyugdíjas tanár négy évtizednél hosszabb ideig tanított a mai Szondy-gimnáziumban, többnyire testnevelést. Örökmozgó lévén mindig talált sajátos utat hétköznapjai gazdagítására. Szervezett, és elindított olyan eseményeket, melyek a mai napig léteznek.

Nevéhez fűződik az Ipoly-kupa életre hívása. A középiskolások évente ismétlődő nemzetközi labdarúgótornája ősszel már 48. felvonásához érkezett. Egy ideje egyben Daučík-emlékkupa. Összehozza Csehország, Magyarország és Szlovákia focizó diákjait. Ünnepeltünk örömére korábbi iskolája továbbviszi ezt a hagyományt.

Révész Ferenc vezetésével indult be annak idején a Szlovákiai Magyar Gimnáziumok Országos Bajnoksága. Az ipolysági bölcsőben rakták le az alapjait, aztán módosítottak a lebonyolításon, és azóta váltakozva fogadja egy-egy iskola valamelyik kijelölt sportág versenyzőit. Az ötletgazda évekkel ezelőtt átadta koordinátori szerepkörét, de még mindig éberen figyel a bajnokság történéseire.

Szokolyi Alajos, az ipolysági szervezett sportélet elindítója Révész kutatóvilágába is betekintést adott. Az 1896-os olimpián a 100 méteres síkfutásban bronzérmes egykori atléta, majd sportszervező és -mecénás életét tán ő ismeri Ipolyságon a legjobban. Nemegyszer bukkant korábban ismeretlen tényekre, összefüggésekre. És, hogy neve tovább éljen a sportvilágban, a honti város olimpiai klubja is Szokolyi Alajos nevét vette fel, s ki más lenne a vezetője, mint Révész Ferenc, aki olyan korba ért, amikor a kedves szó, az érezhető tisztelet örömteli érzéseket vált ki belőle. A szervezésbe belemélyedő testnevelő tanár, ma is bármit kérdezek tőle, néhány mondat után terveiről, megvalósításra váró ötleteiről kezd beszélni. Arról, mivel tudná még gazdagítani Ipolyság sportéletét, a múlt emlékeiből is merítve. Pedig már eddig is annyi mindent és mindenkit odavitt közéjük, hogy sok lenne felsorolni. Révésziesen gyarapította városa olimpiai és egyetemes sportarculatát.

Születésnapi köszöntésekor ezért is köszönet jár.

Forrás: ujszo.com

A rovat legfrissebb hírei