Futballmelléklet a Vasárnapban – nem csak focirajongóknak!


A VasárnapTizenegyes! az első tematikus sportmelléklet a lap ötvenöt éves történetében

Ilyen még nem volt: futballmelléklettel bővíti kínálatát a legnagyobb példányszámú szlovákiai magyar lap, a Vasárnap családi magazin!

A VasárnapTizenegyes! az első tematikus sportmelléklet a lap ötvenöt éves történetében, s a Vasárnap családi magazin új, március 14-én megjelenő számának része lesz. Szerkesztője Gazdag József Feleki-díjas sportújságíró, az Új Szó Focitipp mellékletének egykori alapítója.

A focis melléklet évente háromszor – tavasszal, nyáron és ősszel – jelenik majd meg a lap részeként, és a napi hírek helyett elsősorban a futballmúltra fókuszál: a magyar labdarúgás történetére, a sport és az irodalom kapcsolatára, elfeledett futballhőseinkre.

Mit keres a foci a Vasárnapban? Ugyanazt, mint minden fontos téma. Keretezi a világot, támpontokat ad, identitást erősít. Lásd még: Isten, haza, család… Máshonnan közelítve: DAC, Fradi, Újpest. Életünk részei, igazodási pontok. Kinek szól? Mint az egész Vasárnap: mindenkinek, 0-tól 99 éves korig.

A melléklet szerkesztője, Gazdag József író és publicista szerint a futball nem egyszerűen csak sport, hanem jóval több annál: kulturális fenomén. Ennek megfelelően nemcsak a művészetek csúcsteljesítményeiről való tudás vagy a történelmi tájékozottság tartozik az alapműveltséghez, hanem a futball hőskorának ismerete is.Az első számban a magyar válogatott legragyogóbb győzelmeiről olvashatunk. Mert a latinos tikitakán, az olasz catenacción és a holland totális futballon kívül létezett egykor egy Duna menti futballiskola is. A VasárnapTizenegyes! a magyar nemzeti csapat nagy meccseit „játssza újra”, tizenegy szenzációs mérkőzést, időrendi sorrendben.

Ki volt az a magyar futballista, aki a franciák elleni 13:1-es győzelem karmestere volt, de a nagy meccs után fogházba kellett vonulnia? Hány gólt lőtt Sárosi doktor 90 perc alatt a csehszlovák csodakapusnak, František Pláničkának? Kinek a nyelvi leleménye volt az „Aranycsapat” kifejezés, és mikor használták először? Hány dicsőítő költemény érkezett a Népsport szerkesztőségébe az Évszázad mérkőzése, a londoni 6:3 után? Hogyan közölte Latabár Kálmán az Operettszínház közönségével a Magyarország–Uruguay világbajnoki elődöntő végeredményét? Melyik meccs után írta azt a magyar sajtó, hogy a szovjet Szaar „eszményi tökéletességgel” vezette a mérkőzést?

Hogyan szúrt oda Lakat Károly mesteredző közvetlenül az olimpiai futballtorna megnyerése után a politikai hatalomnak, az 1956-os forradalomra tett egyértelmű utalással? Mikor tartottak a magyarok tánciskolát világbajnoki meccsen a címvédő – és az ámulattól csak bámuló – braziloknak? Ki volt az a három magyar játékos, aki 1966-ban bekerült a legjobb tízbe az Aranylabda-listán? Milyen szavakkal kommentálta 1985-ben Knézy Jenő az osztrákok elleni sorsdöntő vb-selejtező góljait? Hogyan zárult az „Itt a húsvét, itt a nyúl…” kezdetű szurkolói rigmus, amelyet 1986 márciusában költöttek a szurkolók a Népstadionban, a brazilok elleni 3:0-s győzelemtől megihletve?

A Vasárnap családi magazin új, március 14-én megjelenő futballmellékletéből, a VasárnapTizenegyes!-ből kiderül.

Jó nosztalgiázást!

Forrás: ujszo.com

A rovat legfrissebb hírei