Somorján sporttörténelmet írtak


Az STK Somorja 108 éves történelme során először bejutott a Szlovák Kupa legjobb nyolc csapata közé

A sors kegyessége, hogy a somorjai fociklub történelmének legnagyobb sikerét somorjai játékos hozta el a felsőcsallóközi városba. Horváth Attila kapus a rendes játékidő utolsó percében lépett pályára. A büntetőpárbaj ötödik körében megfogta Kaufman lövését és ezzel a negyeddöntőbe juttatta a nevelőegyesületét.

"Az előző hazai meccseinken nagyon rossz volt a helyzetkihasználásunk. Bízunk benne, hogy ez a Puhó elleni kupameccsen megtörik" – mondta lapunknak a találkozó előtt Michal Kuruc, az STK vezetőedzője.

Az első öt percben folytatódott a somorjai hagyomány, három helyzetet hagytak ki a kék-fehérek. Az ötvenedik másodpercben Szabó maga vezette a labdát a puhói kapusra, de nem találta el a kaput. Ezután Csóka, majd Bahi sem találták el a kaput. Az erős hazai kezdés után a vendégek veszélyeztettek. Többször nagyon közel voltak a gólhoz, de a hazaiak kapujában Gyurákovics Erik állt, aki több remek védést mutatott be. A somorjaiak csak fél óra játék után jutottak el újra puhói tizenhatosig, de Ferleťák csúnyán fölé lőtt. Közvetlenül a szünet előtt Szabó kapott forintos labdát, de nagy helyzetben lyukat rúgott.

A második félidő is úgy kezdődött, mint az első. Hazai kezdeményezéssel, egy formás támadás után Bögi lövéssel, de az eredmény nem változott. Ezután a hazaiak csapatkapitánya Nagy Péter kellemetlen elefántpuszit kapott és kénytelen volt elhagyni a pályát. Ezután jött a következő sokk a somorjaiak számára, a vendégek Holiš révén megszerezték a vezetést.

A vendégek csak egy percig örültek. Egy jobb oldali beadás után Csóka gyönyörűen átvette a labdát és azt nyolc méterről a jobb sarokba helyezte. Ezután nagy harc alakult ki a pályán, a kapuk nem nagyon forogtak veszélyben. Tíz perccel a befejezés előtt kecsegtető helyzetből végezhettek el szabadrúgást a hazaiak. Szabó lövését a vendégek kapusa kiütötte, ide-oda pattogott a labda, amely végül a kapu mellett kötött ki.

Közben Juraj Baláž kapusedző Horváth Attilát, a somorjaiak tartalékkapusát melegítette be. Majd fél perccel a találkozó vége előtt a somorjai klub neveltje pályára is lépett. Nagy üdrrivalgással fogadta őt a közel négyszáz néző. "Majd a mi gyerekünk továbbjuttat minket" – mondták a somorjai szurkolók.

A büntetőpárbaj első köre után 1:1 volt az állás, majd a vendég Michlík az égbe küldte a labdát. Ezután mindenki biztosan értékesítette a büntetőjét, egészen az ötödik körig, ott Kaufman lövését Horváth Attila megfogta és eldöntötte, hogy az STK továbbjutott. "Megvan, fantasztikus. Megcsináltuk" – mondta örömében Horváth Csaba, a somorjai klub elnöke, aki a pálya széléről izgulta végig a büntetőpárbajt édesapjával és Somorja polgármesterével Orosz Csabával.

A sikeres védés után mindenki Horváth Attila nyakába ugrott. Ö zokogott. Örömében. "Olyan ember vagyok, aki bizonyítani akar. Sajnos, eddig nem volt szerencsés az idényem, mivel a vállamban elszakadtak a szalagok. A keddi edzésen ötből megfogtam három büntetőt és ma esélyt kaptam az edzői stábtól. Bíztak bennem és nagyon örülök, hogy így alakult. Óriási feszültség robbant ki belőlem, amikor kivédtem az utolsó labdát. Pályafutásom eddigi legnagyobb sikere. Somorjaiként továbbjuttattam a somorjai csapatot. Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a biztató szavakat. Sajnos anyu ma nem volt itt, de apu igen. Szavakkal nehéz leírni, hogy mennyire örülök a csapat sikerének" – mondta az Új Szónak Horváth Attila, majd a szurkolókkal ment pacsizni és örülni.

Szerdán csak egy játékos szerzett két gólt. Mégpedig Csóka Bálint, aki betalált a rendes játékidőben és sikeres volt a büntetőpárbajban is. "Jól kezdtünk, de aztán csak Gyurákovics Eriknek köszönhetjük, hogy nem kaptunk gólt. Rosszul kezdődött a második félidő. Peti lesérült és gólt kaptunk. Az edző mondta, hogy ha esetleg előnybe lesz az ellenfél, akkor se essünk kétségbe. Így is lett. Három meccs után sikerült ismét gólt szereznem. Biztosak voltunk a büntetőpárbajban és végén jött a Pocok varázslat. Történelmet írtunk, erre a sikerre Szlovákiában mindenki felfigyel. A Somorja, melyben főleg fiatalok szerepelnek, ott van a Szlovák Kupa negyeddöntőjében. Megcsináltuk. Hihetetlen, még nem is hiszem el teljes mértékben. Kit szeretnénk tavasszal? Mindegy. Jöhet a Slovan, vagy a Nagyszombat is. Öket is kiejtjük" – mondta az Új Szónak mosolyogva Csóka Bálint.

forrás: újszó.com


A rovat legfrissebb hírei