Közép felvidéki régiós focikörkép


Remek hangulatú kupameccs Rimaszombatban

A hétvégére a közép-szlovákiai pályákra is megérkezett a nyirkos, esős ősz, s ez a nézői létszám csökkenésében is megmutatkozott. Bár régi tapasztalat, ha megy a játék, a nézők a rossz idő ellenére is hűségesek maradnak, a jó formában lévő rimaszombatiak remek nézőszámot produkáltak, míg a formán kívül játszó Füleken rég nem voltak ilyen kevesen bajnoki mérkőzésen.

A III. ligás rimaszombatiakra két mérkőzés is várt a múlt héten. Előbb a Slovnaft Kupa 3. fordulójában a Fortuna ligás besztercebányaiakat fogadták. A batyiak a losonctamásiak (tizenegyesekkel) és a nagykürtösiek idegenbeli legyőzésével jutottak el a harmadik fordulóba, ahol közel 700 néző várta az év rimaszombati mérkőzését.

A tavalyi, kassaiak elleni mérkőzéssel ellentétben Bari Jenő védencei most nem adták könnyen a bőrüket, s végig egyenrangú vetélytársaik voltak a Fortuna liga középmezőnyében tanyázó besztercebányaiaknak, akiknél két volt rimaszombati, a kapus Július Nôta és Lukáš Migaľa is pályára lépett.

Az első gólra a 37. percig kellett várni, amikor Faško vette be Gregor Krisztián kapuját (mivel a mérkőzésről hiányoztak a rózsahegyi játékosok, a hazai játékosok bizonyíthattak, a kapuban a 71. percben Gregort Slaniniak váltotta). A hazaiak nem roppantak meg, s még az első félidő utolsó másodperceiben Fadairo egyenlített. A második félidő elején elaludt a hazai védelem, s Franko két perc alatt kétszer is bevette Nota kapuját. A hazaiak még most sem adták fel, a 68. percben Gembický szépíteni tudott, sőt megpróbáltak kiegyenlíteni is. De ahogy ilyenkor lenni szokott, már a ráadás perceiben Jackuliak találatával bebiztosította a vendégek győzelmét és továbbjutását.

Vasárnap a nyirkos idő ellenére is mintegy 250 néző volt kíváncsi az élmezőnyben tanyázó varannóiak (Vranov nad Topľou) elleni mérkőzésre.

A hazaiak csapatában ezúttal négy rózsahegyi játékos (Tomáš Frühwald, Matúš Malý, Alexander Selecký és Adrián Macejko) kapott helyet. A meccs előtt a harmadik helyen álló vendégek a 26. percben fejesgóllal megszerezték a vezetést, amit a félidő végéig meg is tartottak. A batyiak a második félidőben növelték a nyomást a vendégek kapujára, s Gembický már a második félidő elején kiegyenlített. Tíz perccel később Juhász Csaba is bevette Dráb kapuját, s a hazaiak már nem engedték ki a győzelmet a kezükből. Folytatta rossz szereplését a füleki és a losonci csapat is, előbbiek a bajnokság egyetlen veretlen csapatát, a bártfaiakat fogadták, s bár esett, így is rendkívül kevesen, alig kétszázan látogattak ki a mérkőzésre. Hosszú idő után először fordult elő, hogy Rimaszombatban és Losoncon is többen voltak egy mérkőzésen.

A fülekiek csak az első félidőben tartották a lépést az esélyesebb vendégekkel, a második félidőben a bártfaiak kilenc perc alatt eldöntötték a találkozót (0:2).

Mivel a giráltiak (Giraltovce) hazai pályán legyőzték a námesztóiakat (Námestovo), a fülekiek az eddig szerzett négy pontjukkal az utolsó helyre zuhantak a tabellán. Felemás teljesítményt nyújt az utóbbi hetekben a losonci csapat is, Vízkeleti János tanítványai ezúttal hazai pályán nem bírtak a sztropkói (Stropkov) csapattal. A vendégek már a 3. percben vezetést szereztek, végül az 54. percben Kotorának legalább az egyenlítés sikerült. A bajnokságot nyolc forduló után a 19 pontos héthársiak (Lipany) vezetik, akik legutóbb a poprádiakat ütötték ki (5:1) hazai pályán. Őket a bártfaiak és az iglóiak követik 18 ill. 17. ponttal, a 4-6. helyen álló varannóiaknak, szinnaiaknak és rimaszombatiaknak egyaránt 14 pontjuk van. A losonciak 10 ponttal jelenleg a tizedikek.

A 9. fordulóban a losonciak már pénteken Poprádra látogatnak, másnap a fülekiek Varannón próbálnak szerencsét, míg a sort a rimaszombatiak zárják vasárnap Sztropkón.

A IV. ligában két csapatunk is a táblázat élén álló csapatokkal találkozott, s amíg a ragyolciak tisztességesen helytálltak Mezőközön (Medzibrod), addig a tornaljaiak odahaza nem tudtak méltó ellenfelei lenni a fehérkútiaknak (Príbelce), s kiütéses vereséget szenvedtek. Egy hete az ajnácskőiek nem sok vizet zavartak a mezőköziek otthonában, a ragyolciak viszont nem felemelt kezekkel érkeztek, s bár pontot nem szereztek, végig egyenrangú ellenfelei voltak a hazaiaknak. Sőt, Spodniak már a 4. percben vezetést szerzett a ragyolciaknak, s bár a hazaiak a 9. percben egyenlítettek, az első félidőben már több gól nem esett. A második félidő elején a hazaiak két gyors góllal elhúztak, de Lipták tizenegyesből a 67. percben ismét szorossá tette a mérkőzés állását. Igaz, csak három percre, ekkor Bobrovský beállította a 4:2-es arányú végeredményt.

A tornaljaiak hazai pályán fogadták a második helyen álló fehérkútiakat, de csak az első félidőben voltak partiban velük.

A fehérkútiak vezető gólját Valaszkay Csaba hét percen belül kiegyenlítette, de a vendégek még a félidő közepén ismét vezetéshez jutottak. A második félidőben már csak egy csapat volt a pályán, a vendégek újabb négy gólt vágtak, s mivel az ajnácskőiek hazai pályán megszerezték idei első győzelmüket a zólyomlipcseiek (Slovenská Ľupča) ellen, a tornaljaiakkal helyet cseréltek a tabella utolsó helyén. Nem született meg könnyen az ajnácskőiek első győzelme, a vendégek ugyanis a 18. percben megszerezték a vezetést, s azt meg is tartották a 49. percig, amikor Mičuda egyenlített. A mérkőzés 63. percében Molnár Tamás már a hazaiaknak szerezte meg a vezetést, s ezt sikerült is az utolsó játékvezetői sípszóig megtartani. A tótgyarmatiak Gyetvára utaztak, s gyorsan lerendezték a mérkőzést. Horváth Dániel már a 7. percben vezetést szerzett a vendégeknek, amit a 18. percben Vandernyák Szabolcs megduplázott. A 3:0-ás vendéggyőzelmet Baran Róbert biztosította be a 78. percben. Ezzel a győzelmével a 15 pontos tótgyarmati csapat a negyedik helyen követi az utcahosszal vezető hármast. A listavezető poltáriak pontveszteség nélkül, 24 ponttal vezetnek a 22 pontos fehérkútiak és a 21 pontos mezőköziek előtt.

A 8. fordulóban már október elsején, szombaton igazi csúcsrangadóra kerül sor, a fehérkútiak ugyanis a poltáriakat fogadják. Aznap utaznak a tornaljaiak a tavalyi bajnok selmecbányaiakhoz. Vasárnap a tótgyarmatiak a nagykürtösieket fogadják, míg a ragyolciak az ajnácskőieket.

A VI. ligában a nyolcadik fordulóra kifáradtak az első hét fordulót pontveszteség nélkül abszolváló losonctamásiak (bár legutóbb már csak nehezen gyűrték le hazai pályán az alsósztregovaiakat), s az eddig szintén veretlen óváriak otthonában hagyták mindhárom pontot. A hazaiak Máč góljával az 55. percben törték meg a vendégek ellenállását, majd a 90. percben Fehérváry és Drieňovský góljával a kegyelemdöfést is megadták. Az óváriak ezzel a győzelemmel a vezetést is átvették a losonctamásiaktól. Értékes pontot szereztek a felediek Ipolynyéken, ahol hiába szereztek vezetést Antal József révén a félidő közepén a hazaiak, Uličný bő negyedóra elteltével kiegyenlített. Mivel több gól már nem esett, inkább a felediek örülhettek az idegenbeli pontszerzésnek.

A csábiak Jakab Dávid két góljával idegenben győzték le a nagyrőceieket (2:0), míg az alsósztregovaiak Weisenpacher két góljával ugyancsak idegenben a tiszolciakat (2:1).

Gólesőnek örülhettek a nézők Ipolybalogon, Nyustyán és Bussán. Ipolybalogon mindezt a lukanényeiek bánták, akik Orem Zoltán első góljára még egy percen belül válaszoltak, de másik két góljára és a további ipolybalogi gólra már nem jött válsz (5:1). Nyustyán tíz gól esett, ebből kilencet a hazaiak vágtak, a dacsólámiak szépítő gólja már csak a mérkőzés utolsó perceiben érkezett. A legtöbb gólt – szám szerint tizenhármat –, a bussai közönség láthatta, de még sem lehetett túlságosan lelkes, ugyanis ebből tízszer a hazaiak kapusa, Bablena halászta elő a labdát a kapuból. Ki gondolta volna ezt a szünetben, amikor a bozitaiak még csak 2:1 arányban vezettek? A vendégek gólgálájából Rutkaj négy, Deneš 3, míg Balog 2 gólt vállalt. Az 18-18 pontos óváriakat és losonctamásiakat a 17 pontos nyustyaiak, valamint a 15-15 pontos ipolybalogiak és ipolynyékiek és a 14 pontos csábiak követik, míg a feledieknek 11 pontjuk van. A táblázatot a 4 pontos lukanényeiek és a 2 ponts bussaiak zárják.

Utóbbi két csapat vasárnap Lukanényén csap össze az alsóházi rangadón, míg egy nappal korábban a losonctamásiak az ipolybalogiakat fogadják. Vasárnap a felediek a tiszolciakat, míg az ipolynyékiek Csábra, míg a listavezető óváriak Alsósztregovára látogatnak.

Forrás: szurkolo.sk

A rovat legfrissebb hírei