Régiós focikörkép


A rimaszombatiak és a losonciak is megkezdték a bajnokságot

Még három éve határozta el a Szlovák Labdarúgó-szövetség az alacsonyabb osztályú labdarúgó bajnokságok átszervezését, de sok köszönet eddig nem volt benne. A koronavírus miatt az átalakítás éveket csúszott, s mint kiderült, a többségében súlyos anyagi gondokkal küszködő kluboknak újabb súlyos kiadásokat jelent az átszervezés, hisz legtöbbjüknek sokkal többet kell majd utazniuk, így nem egy klub hiába teljesítette a feljutás feltételeit, nem éltek a lehetőséggel, sőt több klub bedobta a törölközőt.

Mindezek ellenére augusztus első hétvégéjén elkezdődtek a küzdelmek a legtöbb bajnokságban. A rimaszombati régióban viszont még azt sem tudják, hány csapat részvételével kezdődhet el a területi liga. Ha elkezdődik egyáltalán...

A nyarat az egyes csapatok feltöltődésre, nyári felkészülési tornákra használták fel, több helyen, így a gömöri régióban Feleden és Péterfalán is a klubok megalakulásának századik évfordulóját ünnepelték,  ahogy az idén is megrendezték – ezúttal Vecseklőn – a Medves Kupát.

Örömre egyébként nem sok ok van Gömörben, a déli régióban Rimaszombat, Feled, Ajnácskő és Tornalja mellett gyakorlatilag már nem maradt futballcsapat, a területi ligát négy csapat fejezte be, s még mindig nem lehet tudni, hány csapattal indul útjára a most épp VII. ligának elkeresztelt területi bajnokság.

Az új rendszer egyik legfontosabb változása, hogy a III. liga három bajnokságából csak kettő maradt, a középső ligát megszüntették, s a csapatokat átdobták a nyugati, ill. a keleti bajnokságba. Valamint változás az is, hogy ezzel a III. liga küzdelmeinek koordinálását átvette a regionális szövetségektől a Szlovák Labdarúgó-szövetség.

A középső csoport gömöri és nógrádi csapatai mind biztosították a helyüket a III. liga keleti csoportjában, a losonciak és a fülekiek viszonylag könnyedén, míg a rimaszombatiak remek tavaszi hajrájuknak köszönhetően.

Ez utóbbiaknak a nyári erősítés is remekül sikerült, szerződést kötöttek ugyanis a Fortuna ligás rózsahegyiekkel (a klub főszponzora a Rimaszombatban is működő Tauris), s több más szponzort is találtak, így viszonylag vérmes reményekkel vágtak neki az új bajnokságnak. A szponzoroknak köszönhetően sikerült a tavaszi vihar során megrongálódott tetőt lecserélni, ahogy az üléseket is kicserélték a főtribünön. Ennek köszönhetően sokkal kellemesebb feltételek várják a szurkolókat is.

A rimaszombatiaknak sikerült megtartaniuk Bari Jenő vezetőedzőt is, s több erősítést is eszközöltek, így a már említett rózsahegyi tehetségek mellett Fülekről szerződtették Ibos Dominikot is. A csapat kapitányává viszont a tapasztalt, immár 41 éves Peter Petránt nevezték ki. A nyitófordulóban Slaniniak–Aleksič, Petrán, Mrva, Úradník–Juhász (83. Rigo), Ciprus (75. Kisievi), Ibos, Ľupták, Oláh (68. Šulek)–Macejko összetételben a II. ligás kassai FC fiókcsapatát a Slávia TU gárdáját fogadták szép számú, 300 néző előtt, s az első félidő hajrájában a rózsehegyi vendégjátékos, Adrián Macejko találatával a vezetést is megszerezték.

Bár a II. félidő elején a kassaiak egyenlíteni tudtak, a hajrá a hazaiaknak sikerült jobban, előbb Ľupták, majd Macejko második góljával 3:1-re alakították a végeredményt.  Losoncon szintén 3:1-es hazai győzelem született, s a 300 néző előtt szinte lemásolták a rimaszombati forgatókönyvet. Az első félidő közepén a Fülekről érkezett Marko Püspöky szerezte meg a vezetést a hazaiaknak, amit a második félidő hajrájában a giráltiak (Giraltovce) egalizáltak. A vége azonban itt is a hazaiaké volt, Pipíška és Kojnok góljaival otthon tartotta a három pontot az ismét a magyarországi Vízkeleti János által irányított alakulat.

A fülekieknek viszont nem igazán sikerült az idénykezdet, a régi ismerős veszeleiek (Oravské Veselé) otthonában 1:0 arányú vereséget szenvedtek.

A fülekiek egyértelmű célja az új ligában való bennmaradás, s bár több alapjátékosuk, így  Kovanič Püšpöky, Daško, Lavrík, Fajd s a már említett Ibos Dominik is távozott, sokadszorra is visszatért a csapathoz az annak idején magyar NB I-et is megjárt péterfalai Köböl Máté, ahogy erősítésként érkezett az ipolynyéki csatár, Fabián Tibor, Samuel Ludha és Nikola Petrović  is.

A II. fordulóra augusztus 14-én, vasárnap 17.00 órától kerül sor kerül sor, a rimaszombatiak ismét hazai pályán mérkőznek, a Losoncon 3:1-es vereséggel indító giráltiakkal csapnak össze, míg a fülekiek a Palóc Napok keretén belül a szinnaiakat (Snina) fogadják. A mérkőzés szünetében adják át a Városdíjakat. A losonciak viszont a keleti határra, a felsővízköziekhez (Svidník) látogatnak.

A III. liga távozásával a Közép-szlovákiai Labdarúgó-szövetség legmagasabban jegyzett bajnoksága a IV. liga maradt, ebben viszont nem találunk csapatot a déli régióból. Egyedül a tótgyarmatiak biztosították a helyüket a IV. ligában ők viszont nem éltek a lehetőséggel (ahogy a bajnokságot megnyerő selmecbányaiak sem). A déli határon fekvő alig 500 lakosú kisközségnek alkalmanként több száz kilométert is kellett volna utaznia egy-egy mérkőzés kedvéért, így inkább az V. liga déli csoportjába neveztek be, ahol a régi riválisnak számító tornaljaiak és az ajnácskőiek mellett az újonc ragyolciakkal és nagykürtösiekkel is összecsapnak majd.

A gyarmatiak a nyitófordulóban az újonc ragyolciak otthonába látogattak, s az első félidőben Berec Marián és Farkas Szabolcs góljaival alaposan meglepték a rekordszámú, 300 fős közönséget.

Mihályi Sándor csapata viszont nem akarta elrontani az ünnepelni érkezett közönség délutánját, s Lipták és Horváth góljaival húsz perc alatt kiegyenlített, majd a hajrában Lipták újabb és Radics találatával megfordította a találkozó állását. Az ajnácskőiek a dallamos nevű ladomérmindszentiek (Ladomerska Vieska) kezdték az idényt, ahol az alig 70 néző előtt lejátszott találkozón egy, az első félidő hajrájában kapott tizenegyesgóllal kikaptak. Nem sikerült az idénykezdet a tornaljaiaknak sem, akiket hiába buzdított közel 300 néző, kikaptak a több csapat visszalépése miatt felkerült nagykürtösiektől. Havrila 6. percben lőtt góljára Duczman Tamás öt percen belül válaszolni tudott,  de Zölleinek a második félidő közepén jött újabb találatára már nem érkezett hazai válasz.

A második fordulóban a tornaljaiak már augusztus 13-én szombaton a Ladomérmindszentiekhez látogatnak, míg másnap a ragyolciak a zólyomlipcseiek (Slovenská Lipča) otthonában próbálnak pontot-pontokat szerezni. A tótgyarmatiak odahaza a málnapatakiak (Málinec), míg az ajnácskőiek a selmecbányaiak ellen kezdhetik meg a pontszerzést.

A VI. liga D csoportjában Feleden gyér érdeklődés (alig 80 néző) kísérte a losonctamásiak vendégjátékát, akiket ezúttal sem sikerült legyűrniük Tóth Tamás védenceinek, sőt a mérkőzés első és utolsó perceiben szerzett gólokkal a vendégek a három pontot is elvitték Feledről. Egyébként a felediek maradtak a gömöri és nógrádi régió utolsó magyar hírmondói, a többi magyar csapat már az Ipoly mentét képviseli, az ipolybalogiak, az óváriak, a csábiak és ipolynyékiek mellett az idén csatlakozott a mezőnyhöz a lukanényei, a bussai, a dacsólomi és az alsósztregovai alakulat is.

A tavaly a lehetőségeikhez képest jóval alulteljesített óváriak Nagyrőcén kezdték az idényt, s bár az első félidőt 1:0-ás előnnyel zárták, a hazaiak gyorsan egyenlítettek, s végül a két csapat megosztozott a pontokon. Az ipolynyékiek az első félidő hajrájában szereztek vezetést az újonc alsósztregovaiak ellen, amit azok gyorsan egalizáltak, majd a második félidőben a vezetést is megszerezték. A hazaiak futottak legalább az egy pont után, s végül a 90. percben Bugyi Árpád révén sikerült az egyenlítés.

Csábon 350 néző fogadta a szomszédvári régi-új rangadón a lukanényeieket,  s a hazaiak Jakab Dávid két és Balga Patrik góljaival sima, 3:0 arányú győzelmet arattak. A szintén újonc bussaiak hazai pályán a jóval esélyesebb észak-gömöri tiszolciakat fogadták, s bár a vendégcsapat  több mint egy órán át vezetett, végül Kliment góljával összejött aze egyenlítés. Az ipolybalogiak egy másik észak-gömöri alakulat, a nyustyaiak otthonában kezdték az idényt, s 3:0-ás hazai vezetésnél legalább a becsületgólt sikerült megszerezniük.

A második fordulóban az óváriak az ipolynyékieket, az alsósztregovaiak a feledieket, az ipolybalogiak a nagyrőceieket, a bussaiak a nyustyaiakat, míg a lukanényeiek a dacsólámiakat (Dačov Lom) fogadják, egyedül a csábiak utaznak Losonctamásira.

S ne feledjük, a héten az első forduló mérkőzéseivel elindulnak a Szlovák Kupa idei évfolyamának a küzdelmei is, a felediek 11-én, csürtökön 17.30 órai kezdettel odahaza fogadják az ajnácskőieket, míg egy nappal előtte a fülekiek Breznóbányára, a rimaszombatiak Losonctamásira, a losonciak pedig Tótgyarmatra utaznak. Izgalmasnak ígérkezik a ragyolciak nagykürtösi vendégjátéka, hisz tavaly ez a két csapat vívott ádáz harcot az akkori V. liga bajnoki címéért. A csábiak a fehérkútiakat (Príbelce) fogadják.

Forrás: szurkolo.sk

A rovat legfrissebb hírei