A biztos csoportkör lesz a tét Pozsonyban


A nemzetközi kupaszereplés és presztízs szempontjából is az egyik legfontosabb mérkőzés vár a Ferencváros labdarúgócsapatára a Slovan otthonában

fotó: ulloiut129.hu

A továbbjutásnak azért van nagy jelentősége, mert amelyik csapat ebből a csatából győztesen kerül ki, az már biztosan főtáblás lesz a mostani idényben valamelyik európai kupasorozatban. A párharc nyertesének még két riválist kell legyűrnie a BL-csoportkörös szerepléshez, de ha a következő kettőből egyben sem jár sikerrel, akkor is pályára léphet ősszel a főtáblás küzdelmekben, mégpedig az előző szezonban életre hívott Konferencia-ligában.

A magyar bajnok nincs könnyű helyzetben, ugyanis múlt szerdán Budapesten 2-1-re kikapott a Slovantól, amely ugyanúgy sorozatban négyszer nyert bajnokságot a hazájában, mint a Ferencváros. Az ugyanakkor bizakodásra adhat okot a zöld-fehéreknek, hogy a 80. percig jobban, veszélyesebben futballoztak riválisuknál. A továbbjutás kiharcolása azért is fontos lenne, mert a 33-szoros magyar bajnoknál célként jelölték meg a BL-főtáblás szereplést, miután az együttes az elmúlt három idény mindegyikében - kétszer az Európa-ligában, egyszer a BL-ben - csoportkörös volt.

A sportszakmai okok mellett presztízs szempontjából is kiemelkedő összecsapás vár a csapatokra a harminc évvel ezelőtti, botrányos pozsonyi meccs miatt. Akkor indokolatlanul brutálisan léptek fel a jórészt fekete csuklyát viselő hazai biztonságiak: a meccs második félidejében - szemtanúk szerint előzetes figyelmeztetés és ok nélkül - berontottak a vendégszektorba, és botokkal támadtak a szurkolókra, akiket válogatás nélkül ütöttek-vertek, súlyos sérüléseket okozva.

Az 1992-ben történteket egyik fél sem felejtette el, így múlt szerdán kifejezetten feszült hangulatban és kisebb rendbontásokkal zajlott le az első felvonás, de ez fokozottan igaz lehet a botrány helyszínén, azaz Pozsonyban, ahol ráadásul a továbbjutás is eldől. A párharcnak külön érdekességet ad a Slovan magyar játékosának, Holman Dávidnak a személye, aki 2012 és 2015 között a Ferencvárosban futballozott. Az ötszörös válogatott támadó a szlovák bajnokság első fordulójában büntetőből gólt szerzett, a hétvégi másodikban pedig gólpasszal vette ki a részét klubja Trencin felett aratott 4-0-s sikeréből.

A Ferencváros-Slovan párharc továbbjutója a következő fordulóban az azeri bajnok Qarabag, valamint a svájci aranyérmes FC Zürich ütközetének győztesével csap majd össze. A párharc vesztese átkerül az Európa-ligába, ahol a selejtező harmadik körében, a bajnokok ágán az izraeli Makkabi Haifa, vagy a görög Olimpiakosz vár majd rá. A pozsonyi visszavágó 20:30-kor kezdődik.


A rovat legfrissebb hírei