Felsőszelibe visszatértek a futók


Hosszú kényszerkihagyás után ismét megtartották Mátyusföld, s minden bizonnyal Dél-Szlovákia egyik legközkedveltebb futóversenyét

Két év kényszerszünet után újra benépesült a Nyerges lovaspálya, melyet ezúttal a futók, kocogók vettek birtokukba.

A koronavírus-járvány okozta kihagyás után újra családias hangulatban zajlott Mátyusföld, s minden bizonnyal Dél-Szlovákia egyik legközkedveltebb, legnívósabb futóversenye, melyen a résztvevők felkészülésük függvényében 3 és 10 kilométeren, valamint a félmaratonon próbalhatták ki magukat.

„Jubilálunk. A legrövidebb táv és a 10 kilométer immár tizedszer szerepel a kínálatban, a félmaratonit nyolcadszor rendezzük. A futóbarátság jegyében zajló erőpróbánkon elsősorban a rendszeres mozgást, a futást népszerűsítjük. Rendkívül fontosnak tartom, hogy a gyermekeknek is lehetőséget kínáljunk. A legifjabbak 50–800 métert teljesíthetnek. Élünk a kínálkozó lehetőséggel, ismét jótékonykodunk. A jó hangulatról, a szórakozási lehetőségekről, ételről, italról, tomboláról is gondoskodunk. Félszáz díjat, köztük márkás futóórát, tévékészüléket sorsolunk ki az eredményhirdetést követően. Mintegy száz önkéntes szervező működik közre és három műsorközlő tájékoztatja a versenyzőket, a nézőket a történésekről” – tájékoztatta az Új Szót a rajtpisztoly dörrenését megelőzően Kontár Ronald, a verseny ötletgazdája és főszervezője.

A viadalra 241-en jelentkeztek, végül 226-an dacoltak a kilométerekkel, a széllel, a meleggel a Felsőszeli–Alsószeli–Körtvélyes útvonalon. Először a félmaratoni résztvevői rajtoltak el, őket a rövidebb távokat választók követték a sorban. Verseny közben sem volt üresjárat. A gyerekek – koruknak megfelelő távon – is megmérettettek. A legapróbbak a légvárat ostromolták, szüleikkel kocsikázhattak, pónilovat cirógathattak. Kicsik és nagyok egyaránt kipróbálhatták az íjászatot. Közben dübörögtek a dobok, a pozsonyi Maribondo együttes diktálta a futáshoz az iramot. Résen voltak a szervezők: érkeztek a célba futók, a félmaratoni leggyorsabbjai pedig féltávnál felfrissülve vághattak neki az újabb nagy falatnak.

„Szívet melengető érzés, hogy a nagy konkurenciára való tekintettel
– tizennégy további versenyt rendeztek a mai napon – nagyon sokan jöttek el hozzánk. Az sem mellékes, hogy nem volt probléma, mindenki célba ért. Ráadásul klubunk képviselői is a győztesek közé kerültek. Pártfogoltjainknak és a helybeli óvodának is segítettünk” – értékelte a hagyományos mátyusföldi futófesztivált Kontár Ronald, a rendezvényt szervező RoniRun Club elnöke.

Azt csupán szerénységből nem verte nagy dobra, hogy lánya, a 8 éves Emily Rose három kilométeren a legjobbakkal is lépést tartott. A főszervező a csallóközi futóklubok vezetőit, nevezetesen a bősi Király Mátyást és a nyárasdi Lelkes Józsefet különdíjjal jutalmazta. A félmaratoni abszolút győztese a Felsőszeli TE elnökének kupáját, 10 kilométeren pedig a Szabó Béla-kupát kapta. A félmaratonon és a 10 kilométeren három leggyorsabb férfi és nő anyagi juttatásban (40–20–10 euró) részesült. Az összes versenykategória dobogós helyezettjét kupával, a gyermekversenyek résztvevőit éremmel jutalmazták.

A díjkiosztáskor a legidősebb futóról, a 78 éves vágsellyei Ján Klimekről sem feledkeztek el. „Ismét nagyon szuper versenyt szerveztetek. Minden tökéletes volt, remekül éreztük magunkat! A finom ételeket, italokat is köszönjük! Reméljük, jövőre is jöhetünk” – nyomatékosította benyomásait a győri Alasztics Gyula. „Természetesen mindenkit nagy szeretettel invitálok Felsőszelibe. Versenysorozatunk folytatására 2023-ban május 27-én kerül sor” – adta közre zárszavában Kontár Ronald.

fotó: ujszo.com

A rovat legfrissebb hírei