A futás kedvelői a mátyusföldi Felsőszeliben találkoztak a hétvégén


Tizedik évfolyamába lépett a népszerű Felsőszeli Tízes és a Felsőszeli Hármas futóverseny

A nagy meglepetések és sikerek megmérettetése volt ez, a női három kilométeres szakaszon nyolcéves kislányok bizonyultak a legügyesebbnek, míg a legnagyobb tapsot egy, a félmaratont három óra alatt lefutó 66 éves futónő kapta. A szlovák bajnok futó, Gabriel Švajda is ezen a pályán tért vissza a sportághoz egy sérülésből felgyógyulva.

A futók családias hangulatú ünnepének nevezték a hétvégén megrendezésre kerülő Felsőszeli Tízes és Felsőszeli Hármas elnevezésű futóversenyt. A felsőszeli Roni Run Club által szervezett rendezvény idén a tizedik évadába lépett, a félmaratont (21 km) a nyolcadik éve csatolták hozzá a versenyhez. A futók legnagyobb mátyusföldi rendezvényét a hagyományokhoz híven a felsőszeli Nyerges lovaspályán rendezték meg, minden szakasz futói onnan indultak el a különböző távokra. A tíz kilométeres és a maraton távok Felsőszelin, Alsószelin, majd Körtvélyesen és a falukat összekötő bicikliúton át vezettek. A félmaratonosokat motoros kísérettel, míg a „tízeseket” biciklis kísérettel követték.

A rendezvényt a Roni Run Club elnöke, Kontár Ronald nyitotta meg. Elmondta, nagyon örül annak, hogy a futók a két évnyi kihagyás után is visszatértek a versenyhez, jó erőben vannak és nagy lendülettel vállalják a kihívásokat.

A gyermekfutók és a családok is évről-évre többen vannak, mára már igazi családi rendezvénnyé nőtte ki magát a verseny.

A gyermekek számára légvárakat, pónilovaglást, lovaskocsizást, íjászkodást is bebiztosítottak, de a gyerekek leginkább a futásért járó éremnek örültek, amely szimbolizálja, hogy jól eső érzés az első helyeken befutni, de az igazi csapatszellem és versenyhangulat a részvétel eredménye. Ezt mesélték el olyan gyermekfutók is, mint például Kohút Simonka és Kontár Emily Rose, akik büszkén mutatták érmeiket, és újságolták, hogy ők a három kilométeres női szakaszon teljesítettek, az elsők között befutva a célba. A gyermekeknek külön kategóriák vannak a versenyen, minden korosztály a számára kijelölt távot futja le.

Érdekességként azonban hátrafelé futni is lehetett a felsőszeli versenyen százméteres távon. Ezt a kihívást főleg a családok és a kisgyerekek teljesítették szívesen.

A felnőtt futók, külön női és férfi kategóriákban a három-, tíz-, illetve a huszonegy kilométeres távnak indultak neki.

Szarka Ági, a tallósi RBC futóclub elnöke gyakorlott futónak számít, idén azonban csak kisebb távot vállalt, mint mondta, valahogy kijött a gyakorlatból az elmúlt időben, de örül annak, hogy mégis sikerült teljesítenie a távot.

A futók viszonylag jó időjárást fogtak ki a 23-24 fokkal, azonban szembe fújó szél kellemetlennek bizonyult. Az alsóbodoki Gyepes Dániel, aki kategóriájában a félmaraton táv harmadik helyén végzett, a célba befutva megjegyezte, már a kezdetei óta eljön erre a versenyre, az igazi, családias, falusi, közösségi hangulatáért, a jó szervezés miatt kedveli nagyon a helyet. Az idő számára kicsit melegnek tűnt a futáshoz, a hűsítő szél éppen jól esett.

A félmaraton táv legidősebb futója az 1956-ban született, 66 éves Macejková Soňa volt, aki három óra hét perc alatt teljesítette a huszonegy kilométeres távot.

A legnagyobb tapsot kapta a célba való beérkezésnél a nézőktől és a futóktól. A tíz kilométeres táv legidősebb futója az 1944-es születésű Ján Klimek volt, akit éppen a célba érkezéskor sikerült megszólítanunk, bár nyilatkozni még nehezen tudott a nagy táv teljesítése után, annyit elmondott, hogy 78 éves Vágsellyéről érkezett és nem először vesz részt a felsőszeli futáson.

Kaprinai József, a Roni Ron Club tagja, bár maga is futó, idén inkább szervezőként segítette a munkálatokat. Elárulta, a rendezvényt nagyban támogatja Alsó- és Felsőszeli önkormányzata is, de a Roni Run Club számít főszervezőnek. A versenyt a pandémia idején is meghirdették, bár akkor csak online térben, és rekordszámú, több mint négyszáz versenyző teljesítette akkor a feladatokat.

Az idén, a már hagyományosan megrendezésre kerülő jubileumi versenyre 226-an regisztráltak összesen az egész országból. A három kilométeres távon 87, a tíz kilométeresen 93, míg a félmaratonhoz 46 versenyző állt a startvonalra.

A Mátyusföld és a Csallóköz régió összes futóklubja képviseltette magát – mondta Kaprinai József. A versenyen részt vett a szlovák félmaratoni futóbajnok, a Roni Run Club tiszteletbeli tagja Gabo Švajda is, aki tíz kilométeren, kategóriájában a harmadik helyen végzett. A pályára a felsőszeli versenyen tért vissza egy sérülés után.

A felsőszeli futóverseny hangulatát ezúttal is a jó zene, dobszólók és a környék legismertebb sportbemondói emelték. A Mátyusföldön a következő futórendezvény a jótékonysági tallósi ParkRun futás lesz.

Összesített, abszolút eredmények a felsőszeli futóversenyről:

21km győztesei:

Kiss László- 1:18:15 - Somorja
Szekeres Anna - 1:26:12 - Pannonhalma

10km:

Klbik Adam - 0:36:33 - BK Duslo
Hezká Zdenka - 0:39:13 – Vágsellye

3km:

Izsóf Norbert - 0:10:43 - RoniRun Club
Barcziova Barbora - 0:14:04 - STG Alsószeli

Fotó: szurkolo.sk

 

A rovat legfrissebb hírei