A sport dél-felvidéki fellegvárai


A komáromi férfi röplabdacsapat újabb szlovák bajnoki címe is jól bizonyítja, a magyarlakta városok Szlovákiában egyre fontosabb szerepet játszanak a sport területén

Talán azért, mert az elkötelezett sportvezetők és a támogató közeg előbb vagy utóbb egymásra találnak, hiszen a felvidéki magyarok jól tudják, a sport közösségépítő szerepe megkérdőjelezhetetlen.

Leggyakrabban nyilván a dunaszerdahelyi DAC labdarúgócsapata kapcsán esik szó arról, hogy egy sportklub képes volt a felvidéki magyarság szimbólumává válni, de számos más szakágban is vannak olyan egyesületek a magyarlakta településeken, amelyek a helyi közösség összetartását is segítik.

A komáromi röplabda elmúlt években aratott sikereiről nem is olyan régen írtunk lapunk hasábjain, s mindenki számára egyértelmű, hatalmas munka van abban, hogy a VK Spartak idén újra bajnok tudott lenni. Ahogy a legtöbb helyen, itt is egy elhivatott sportszerető ember lelkesedése, tenni akarása és jelentős anyagi tehervállalása vezetett el az eredményekhez. Megéri, hiszen ahogy korábban a komáromi kosarasok, most a röplabdások is új lendületet adnak a városi sportnak, s talán nem csak annak.

Jó látni, hogy Szlovákiában a látványsportokban egyre erősebbek a magyarlakta települések, mert míg a fociban a DAC pozíciója már évek óta stabil, s ugyan idén kissé rosszabb szezont fut, de így is harcban van a nemzetközi kupaszereplésért. A jégkorongban pedig az érsekújváriak biztos résztvevőivé váltak az extraligának. Emellett a kézilabda, a kosárlabda és a röplabda, vagyis a kiemelt öt csapatsport mindegyikében találunk felvidéki bástyát.

A kéziseknél a dunaszerdahelyi lányok idén már nemcsak a bajnokságban, hanem a nemzetközi kupában is jól meneteltek, a komáromi kosárlabda vagy éppen röplabda sikereit pedig már érintettük.

A teljes képhez persze hozzá kell tennünk, hogy a szlovákiai viszonyok közepette a sport alulértékeléséből adódóan nem feltétlenül csak a hazai bajnokság a fokmérő, hiszen sajnos több csapatjátékban is azt látjuk, a liga résztvevői súlyos anyagi problémákkal küzdenek.

Ebből adódóan aztán külön öröm, hogy a felvidéki csapatok évek óta talpon tudnak maradni. Nem véletlen persze, az ok a magyar mentalitásban vagy éppen a sport iránti elkötelezettségben keresendő.

Azt ugyanis nem kell magyaráznunk, hogy Szlovákiában a sport még messze nem üzlet, vagyis nehezen lehet belőle a befektetéseknél többet „kivenni”. Sőt, annak is örülni kell, ha valamilyen szinten egyáltalán gazdasági modell alapján tudnak működni a klubok.

Szomorú azonban, hogy az időközben a politikában aktív szerepet vállaló korábbi sportolók ezzel tisztában vannak, mégsem következett be igazán látványos változás. Elnézve a jelenlegi prioritásokat, erre kevés esély van manapság. Addig is maradnak a lelkes sportkedvelők, akik időt, energiát és pénzt fektetnek az álmaikba, s néhányuknak közülük siker is koronázza az elhivatottságát. Mi pedig legalább annyit tehetünk, hogy megtapsoljuk azt a hatalmas munkát, amellyel a siker felé vezették a helyi sportéletet.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2022/18-as számában.A rovat legfrissebb hírei