“Ne csak erősek, de jók is legyetek”


Interjú Csiba Rolanddal, az Active Spirit Karate Club alapítójával

Nem csak az eredményekre, hanem a fiatalok nevelésére is koncentrál a nemrégiben megalakult bősi Active Spirit KC elnevezésű karate klub. Az egyesület működését a koronavírus nagyban befolyásolta, de ennek ellenére tovább menetelnek kitűzött céljaik felé. A részletekről a klub alapítóját, Csiba Rolandot faggatta a Sportolunk.sk sportoldal:

Hogy jött az ötlet/lehetőség, megalapítani egy karate klubot?

2019-ben végeztem a pozsonyi Comenius Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán testnevelő tanár és edző szakpárosításban. Az edzői szakon külön a küzdősportokra, azon belül is a karatéra specializálódva mesteredzői diplomát szereztem. Az egyetemi éveim alatt születtek meg a terveim a jövőt illetően. Mivel ezt tanultam és mindig is gyerekekkel akartam foglalkozni, így egyértelmű célként tűztem ki a klub alapítást és a szakmában maradást. A sport életem fő és meghatározó eleme. Az edzői munkám mellett a bősi és a nyékvárkonyi alapiskolákban tanítok testnevelést.

A magyar szövetség tagja a klub. Miért pont a magyar szövetség és hogy alakult ez az egyezség?

Klubunk az Active Spirit Karate Club közvetlenül a győri székhelyű Free Fighter Sportegyesület égiszei alá tartozik, így tagjaink közvetetten a Magyar Karate Szakszövetség tagjai is egyben. A Free Fighter Sportegyesület az International Budo Kaikan világszervezet tagja. A sportegyesület szakmai vezetőinek több évtizedes tapasztalata garancia a folyamatos fejlődésre. A közös munka megmutatkozik az övvizsgákon, edzőtáborokon és a versenyeken elért eredményeinken is.

Mennyi taggal rendelkezik a klub és milyen korosztályban?

6 éves kortól hirdetjük a foglalkozásainkat. Négy csoportban zajlanak az edzések, külön az alsó tagozatos diákok és külön a felső tagozatosok, valamint a középiskolások számára. Így mindenki a saját korcsoportjainak, szenzitív időszakainak, igényeinek és céljainak megfelelően tud edzeni és fejlődni. A kezdő gyerekeknél játékosabbak az edzések, azt is mondanám, hogy el van rejtve a karate, míg a haladó sportolóinknál már sportágspecifikusabbak az edzések. Terveim közt szerepel egy válogatott csoport létrehozása, ahol már komolyabb célokért is lehet küzdeni. Két településen havonta 60 körüli létszámot mozgósítunk.

Hol zajlanak az edzések?

Edzéseink a bősi, valamint a nyékvárkonyi alapiskola tornatermeiben és a bősi Elite Fight Clubban zajlanak.

Említetted, hogy olyanok is járnak edzeni, akik korábban nem sportoltak. Őket hogy sikerül rávenni a mozgásra a mai világban?

Szinte kivétel nélkül csak olyanok járnak és kezdtek el sportolni nálunk, akik előtte nem űztek semmilyen sportágat. Ez is volt a cél, megszólítani a gyerekeket és megmutatni nekik a sport és a karate csodás világát. Mindig is hittem egy erős közösség kiépítésében. Cserkészként az ott szerzett tapasztalatok és élmények is segítettek ebben. Ezen kívül talán a fiatalos lendület, kreativitás, színes edzéstervek és erős szakmai háttér, amik segítettek. Hosszú távú céljaink vannak, amiért folyamatosan tenni és dolgozni kell.

Hogy éltétek meg a koronavírus időszakát, amikor sem edzeni, sem versenyezni nem lehetett?

Ha röviden akarnék válaszolni azt mondanám, hogy fegyelmezetten, a szabályokat betartva, online is edzve és sok-sok nélkülözéssel. Egy fiatal, feltörekvő klub életében különösen nagy hátráltatás volt a sok korlátozás, azonban felelősségteljesen álltunk hozzá és tudtuk, hogy az egészség az első és legfontosabb. Alkalmazkodtunk, online edzéseink voltak, edzés videókat kaptak a gyereket. A folyamatos kapcsolat tartás és kommunikáció a szülőkkel átsegített minket a nehezebb időszakokon. Nagyon büszke vagyok a gyerekekre, akikben a rengeteg megpróbáltatás ellenére is ég a tűz! Lelkesek és elhivatottak a sport iránt, emellett pedig nagyon tehetségesek és szorgalmasok.

Mik a célok a következő időszakban, például 2-3 éves időszakra nézve?

Az év végén a gyerekekkel közösen mindig megfogalmazzuk a kitűzzük az egyéni célokat. Klub szinten a folyamatos értékeken alapuló közösség építés, valamint járvány okozta kimaradások pótlása a cél. Gondolok itt a közösségi élményekre, rendezvényekre. Céljaink közt szerepelnek a rendszeres övvizsgák, ahol a gyerekek legnagyobb ellenfelükkel saját magukkal küzdhetnek meg. Kemény 3 órás próbatételek ezek. Egy ember minél többször győzi le önmagát, annál erősebb es bölcsebb lesz. Szeretném továbbá, hogy azok akikben verseny ambíciók vannak tatamira állhassanak legalább évszakos rendszerességgel. Szeretnénk támogatókat is megszólítani, hogy bővíthessük a felszereléseinket, speciális szőnyeget tudjunk vásárolni és biztosítani a folyamatos fejlődést.

A klub alapítója és edzője is vagy. A fejlődés érdeklében milyen módon próbálod képezni magad?

Folytattam a rigorózus képzést az egyetemen és jelenleg a kisdoktori munkámon dolgozom, készülök az államvizsgákra. A pandémia alatti sportolást, valamint az online edzések eredményeit mérjük fel. Ezen kívül havi rendszerességgel járok szemináriumokra Győrbe, ahol a mestereimmel és egyéb klub vezetőkkel együtt tudunk edzeni és fejlődni. Úgy érzem, hogy folyamatos tanulásra, alázatosságra és nyitottságra van szükségem.

Mi az edzői filozófiád?

Elsősorban szeretném a mozgás szeretetét tovább adni a Z generációnak. Megmutatni nekik ezt a fantasztikus világot. Feladatomnak érzem ezt. Hiszem, hogy minden gyereknek szüksége van a sportolásra. Másodsorban nem eredmény centrikus szemlélettel tekintek a sportra. Számomra nem csak a dobogó, vagy az aranyérem jelenti a sikert. Ez szerintem káros üzenet is lenne a fiatalok számára. Maga az út, a fejlődési folyamat és önmagunk legyőzése már siker. Harmadsorban pedig az üzenet, ami a klub mottójában is szerepel: Inspirálni a fiatal generációt, hogy ne csak erősek, de jók is legyenek. Értelmezhetjük úgy, hogy önmagunk legjobbjai. Ez pedig megmutatkozhat a mindennapokban, jellemvonásokban, viselkedésben, illemtudásban, kitartásban, akaraterőben, hozzáállásban.

Ha bárki kedvet kapott a sportolásra, szeretettel várjuk edzéseinkre. Egyéb információért keressék a klub facebook oldalát – Active Spirit KC vagy érdeklődjenek a roli.csiba@gmail.com címen. OSU!

fotó és forrás: sportolunk.sk 

A rovat legfrissebb hírei