Kihirdették Somorja legjobb sportolóit


A koronavírus idén kicsit a csallóközi városban is felborította a szokásrendet

Nagy József edző és az ankétgyőztes junior tőrcsapat
fotók:  Somorja város honlapja


Somorján hagyománya van az Év sportolója ankét eredményhirdetésének. Rendre ünnepélyes gálaműsor keretében tudatják a közvéleménnyel a szavazás végső sorrendjét. A koronavírus azonban a csallóközi városban is felborította a szokásrendet: 2020-ban minden elmaradt, 2021-ben szavazás és eredményhirdetés volt, sportgála nem. Duducz Tibor, a képviselő-testület ifjúsági és sportbizottságának elnöke kalauzol a kialakult helyzetbe.

Ha nem volt gálaműsor, akkor hogyan hirdették ki 2021 legjobb sportolóit?

Ősszel még reménykedtünk, hogy megvalósíthatjuk a szokásos gálaműsort, ezért elindítottuk a szavazást. Ismét a klubok és bizottságunk tagjai adhatták le voksukat a legjobbakra – három kategóriában. Az év végén városunk honlapja közölte az eredménylistát, én pedig végigjártam az érintett klubokat, és átadtam a díjakat.

Két éve a 15 éven aluliak között, 2021-ben a 20 évnél fiatalabbak társaságában lett a legjobb Sidó Bianka kajakos. Honti Jenő védence a junior-Eb-ről és -vb-ről is két érmet hozott. Ő jelenleg a somorjai kajak-kenu legnagyobb csillaga?

Zalka Csaba jut először az ember eszébe, de ő már pozsonyi színekben versenyzik profiként. Klubunkban jelenleg Bianka a legjobb, úgy tudom, a 17 éves gimnazista lány 2022-ben is Somorján marad.

Csapatban a vívóklub junior fiúcsapata lett fölényesen az első Fazekas Árpád, György Bendegúz, Kuchta Leopold és Sármány Zoltán összetételben. Mivel tűntek ki Nagy József védencei?

Elsősorban azzal, hogy utolsó kiemeltként végül a 13. helyre küzdötték fel magukat a kairói junior-világbajnokság tőrcsapatversenyében. Sármány kivételével mindannyian első éves juniorok, ahol a felső korhatár 20 év, így a jövőben még nemegyszer megörvendeztethetnek bennünket.

Az U15-ös korosztályban is kajakos, Gavlider Alex végzett az élen. Honti Jenő keze alatt újabb somorjai tehetség bontogatja szárnyait?

Igen. Nagyon jó, hogy mindig feltűnik valaki, aztán fokozatosan lépeget előre. Alex 2021-ben minden versenyét megnyerte.

2021 közönségdíjasa Lucas Ďuriš teniszező, akit Patrik Karel edz. Ki szavazhatott?

Voltaképpen mindenki, aki a jelöltek közül lájkolt valakit városunk hivatalos Facebook-oldalán. Lucasról tudni kell, hogy Belinda Bencic unokatestvére, s mivel Belinda is rá szavazott, ezért vélhetően többen ráharaptak a világ különböző pontjairól, mert a tokiói olimpiai bajnoknak népes szurkolótábora lehet. Lucas, aki fölényesen nyert, a szlovák gyerek Davis-kupa országos döntőt nyert somorjai csapatában játszott.


Somorja két legjobb egyéni sportolója 2021-ben: Gavlíder Alex és Sidó Bianka

Egy éve ki sem hirdették az ankét eredményeit, mert 2020-ban nem volt elég verseny, így nem szavaztak. Legutóbb gála nélkül hirdettek győzteseket. Mit hozhat a jövő? Lesz folytatás?

Mindenképpen szeretnénk, hogy legyen. Remélem, 2022 olyan év lesz, melynek végén gálával koronázhatjuk meg az év somorjai sikereit. És abban is reménykedünk, hogy két kihagyás után, idén megrendezhetjük az őszi sportágválasztót is, ami a gyereksportolók toborzásának legjelentősebb eseménye városunkban.

Forrás: ujszo.com

A rovat legfrissebb hírei