Második bajnoki címére hajt a bősi harcos


A bősi Buchinger Ivánnal társoldalunk a sport365.hu készített interjút, melyet az alábbiakban közlünk.

Buchinger Iván karrierje fontos mérkőzésére készül Vojto Barborik ellen, amely történelmi áttörést hozhat. Ha Iván nyerne, ő lenne az első Oktagon bunyós, akinek két címe van a szervezeten belül, hiszen a könnyűsúlyú bajnoki címet már magáénak tudhatja.

Legközelebb szeptember 11-én lép ketrecbe a jelenlegi könnyűsúlyú bajnok, Buchinger Iván, ahol az ellenfele Vojto Barborik lesz, aki eddig csak egy mérkőzést veszített pályafutása során (MMA 13-1-0). Az Oktagon 27 gálán még harcolni fog Boráros Gábor és Kertész Máté is. A cseh-szlovák MMA szervezet hosszú idő után, 2021. szeptember 11-én visszatér Szlovákiába. A párharc más súlycsoportban (pehelysúlyban) lesz, így senki nem nyúlhat Buchinger címéhez. Iván (MMA 38-7-0) a Spartacus Fight Gym klub színeiben fog harcolni a második övééért. Mindketten remek harcosok, kitűnő jiu-jitsu-készségekkel rendelkeznek. A hét évvel fiatalabb Barborik már zsinórban tíz meccse nem talált legyőzőre. Egyetlen veresége 2014-re nyúlik vissza. Nem favorit, de tapasztaltabb ebben a súlykategóriában.

Hogy vagy bajnok? Milyen formában érzed magad?

Köszönöm, jól érzem magam. Erős vagyok fizikálisan és pszichésen is rendben vagyok már. Másképp edzettem, mint ahogy szoktam, de igazából a felépítés hasonló, sok sparring és ugyanúgy nagy hangsúlyt fektetek az állóharcra, mint a földharcra. Az ellenfelem jó földharcos szintén, sokan azt mondják, hogy sokkal ügyesebb a földön, mint én, de ez a mérkőzésen majd kiderül. Régen volt már vesztes mérkőzése, de szerintem nem volt hozzám hasonló ellenfele ez idő alatt. Emellett még sosem küzdött 5x5 percet, tehát nagy küzdelemre számítok.

Mivel teltek a napjaid január óta, mióta megszerezted a könnyűsúlyú bajnoki övet?

Sajnos megsérültem a mérkőzésen, 75 %-ban elszakadt a térdszalagom, szóval egy hónapig nem nagyon mozoghattam. Közben voltunk nyaralni Dominikán. A sérülésem miatt több súlyzós edzést végeztem, mióta pedig rendbe jött a térdem, ugyanúgy folytatom keményen a munkát.

Következő ellenfeled Vojto Barborik. Hasonló a stílusotok, mi fog szerinted dönteni?

A meccsen az fog dönteni, hogy ki bírja tovább. Nem szabad hibázni, hiszen mindketten nagyon jók vagyunk a földön, így bármilyen fogás döntő lehet. Másabb lesz ez a meccs, mint a többi, hiszen a földharcban nagyon sok technika van, és mindketten jók vagyunk ott, így szerintem sokkal látványosabb lesz a harcunk. Főleg, ha ki tudunk szabadulni azokból a fogásokból, amikből más nem tudna. Emellett nagy hangsúly lesz az állóharcon is, hogy ott ki a jobb, mert az akár mindent eldönthet.

Végig megy szerinted a mérkőzés?

Azt fog dönteni, hogy ki bírja jobban fizikailag, testileg és pszichésen. Azért 5x5 perc nagyon hosszú tud lenni, és bármilyen kis hiba eldöntheti a meccset. Végig nagyon kell koncentrálni. Nagyobb esélyt látok arra, hogy nem fog végig menni az összecsapásunk.

Más súlycsoportban lesz a mérkőzés, ha nyersz történelmet írhatsz. Mennyire motiváció és teher ez a tudat?

Nagyon-nagy motiváció az, hogy egy szervezeten belül két övem lehet. Ez egy régi álmom, már M1-ben is ezt akartam, amikor az oroszoknál voltam és megszereztem 66 kg-ban az övet, kétszer megvédtem, majd sajnos harmadjára kikaptam. De úgy terveztem a menedzseremmel, ha megvédem harmadszor is az övet, akkor mindenképp feljebb lépek 70 kg-ba, hogy ott is megszerezzem az övet. Tehát ez egy régi álmom, ami most megvalósulhat. Mindig nagy a teher, bármilyen mérkőzés van. Akad már jó pár mérkőzés a hátam mögött, de az a kis feszültség, idegesség mindig ott van a meccs előtt.

Mennyit jelentenek számodra a szurkolók a nézőtéren egy meccsen?

Otthoni, hazai, baráti közönség előtt léphetek ketrecbe, ez valami csodálatos. Régen volt már ilyen, mostanság mindig másfele jártam (Oroszország, Japán, Lengyelország). Végre szurkolók is lehetnek, nagyon hiányoztak, hiszen nagyon sok erőt adnak a harcosoknak. Kicsit már elszoktam tőlük, de örülök nekik!

Forrás: sport365.hu

A rovat legfrissebb hírei