Nehéz helyzetben a női kézilabda-válogatott


A magyar női kézilabda-válogatott 38-31-es vereséget szenvedett a címvédő oroszoktól a tokiói olimpián csütörtökön, ezzel nehéz helyzetbe került a csoportból való továbbjutás szempontjából.

Elek Gábor szövetségi kapitány együttese az első meccsén 30-29-re kapott ki a Rióban ezüstérmes franciáktól, majd a brazilok győzték le 33-27-re.

A mérkőzés előtt a magyar himnuszt követően Csajkovszkij első zongoraversenyét játszották le Oroszország himnusza helyett, melyet egymás kezét fogva hallgattak végig az oroszok. Elek Gábor keretéből Helembai Fanni maradt ki ezen a találkozón.

A meccs egy bejátszás után Makajeva góljával indult, erre azonban Szöllősi-Zácsik azonnal válaszolt. Egy perccel később Szucsánszki talált be, az oroszok azonban rögtön egyenlítettek, majd fordítottak is. Szucsánszki röviddel ezután egy ütközés után nem tudta folytatni a játékot, mint később kiderült, kiugrott a válla. Az imelyi Szöllősi-Zácsik második góljára az ellentámadásból jött a válasz, sőt, a rivális hamar háromgólos előnyre tett szert, melyet Klujber faragott két hétméteresből egyre. Viszonylag rövid időt alatt ismét három góllal mentek az oroszok, bár időközben Lukácsnak sikerült megtörnie saját gólcsendjét.

Amikor a különbség négygólosra duzzadt, Elek Gábor időt kért, és a keményebb védekezésre, valamint a sok eladott labdára hívta fel tanítványai figyelmét. Ezután Vámos és Schatzl találataival közelebb került ellenfeléhez a válogatott, de a 18. percben már öt gól volt a két együttes között, így a magyar kapitány ismét időt kért. A 20. perchez érve sem csökkent az oroszok előnye, igaz, közben Háfra egy szép akció végén, Klujber pedig hétméteresből volt eredményes. Lukács második találatára azonnal válaszolt az ellenfél, aztán Szöllősi-Zácsik tört be és vette be az orosz kaput. Klujber kettő és Háfra egy gólja meccsben tartotta a magyarokat, de ahhoz, hogy a szünetben is csak öttel vezessen a rivális, Klujber további két hétméteresére is szükség volt.

Fordulás után két orosz és két Lukács-gól következett, ezzel ugyan megmaradt a különbség, játékban azonban a magyarok visszaestek és csak 5-6 perc elteltével kezdték valamelyest felvenni a tempót. Szöllősi-Zácsik két gólja között Tomori is betalált, közelebb kerülni mégsem sikerült az oroszokhoz, akik szinte minden kapura lövésükből eredményesek voltak. Vámos, Márton és Klujber viszonylag gyors egymásutánban vette be az ellenfél kapuját, ezzel négyre csökkent az orosz előny, mely rövidesen ismét hat gól volt. Klujber hétméteresből újfent betalált, a másik oldalon viszont a rivális nem hibázott, miközben számos nagy magyar helyzet maradt ki, Lukács üres kapura leadott lövése a kapufán csattant, Klujber pedig először hibázott hét méterről a meccsen. Öt perccel a lefújás előtt hét gól volt a különbség a két együttes között, amely Vámos kettő és Bordás egy gólja ellenére sem csökkent a végéig.

A válogatott legközelebb szombaton közép-európai idő szerint 12:30-kor a spanyolokkal játszik a Jojogi Nemzeti Sportcsarnokban.

Olimpiai női kézilabdatorna, B csoport, 3. forduló:

Orosz Olimpiai Csapat-Magyarország 38-31 (22-17)
Gólszerzők: Dmitrijeva 7, Ilina 6/5, Managarova 4, Vjahireva 4, Szkorobogacsenko 4, Szen 4, Makejeva 3, Gorskova 3, Bobrovnyikova 2, Vedehina 1, illetve Klujber 9/7, Szöllősi-Zácsik 5, Vámos 5/1, Lukács 4, Háfra 3, Szucsánszki 1, Schatzl 1, Márton 1, Bordás 1, Tomori 1

lövések/gólok: 49/38, illetve 52/31
gólok hétméteresből: 5/5, illetve 10/8
kiállítások: 5, illetve 5

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A rovat legfrissebb hírei