Élőképek, érmek, piros lapok és horvát gólok Dunaszerdahelyen


A MOL Arénában szurkolók előtt záródott a DAC 2020/2021-es idénye.

A szurkolók hosszú idő után újra ott lehetettek a MOL Arénában és a Nélküled alatt egy "Égjen a tűz, mely őrzi emléketeket" feliratú molinót feszítettek ki, valamint a fekete füstben piros görögtüzeket gyújtottak. Minden bizonnyal a COVID-19 áldozataira emlékeztek ezzel. Az aktuális rendelkezések 500 néző jelenlétét engedélyezik, a szerdahelyi klub így sorsolt a regisztrált bérletesek közt. Hál Istennek a véletlen a B-közép tagjainak (is) kedvezett, így volt szurkolás a rangadón.

A meccs előtt átadták a bajnoki érmeket. A DAC-játékosainak Világi Oszkár és Jan Van Daele akasztotta a nyakukba az ezüstöt. A hazaiak kezdőjében legelöl és leghátul is volt változás, Jedlička helyén Száraz, Ramirez helyén Taiwo kapott lehetőséget. Németh Antal továbbá Njie-nek is bizalmat szavazott a középpályán.

A kezdéskor a DAC ultrái, az YBS tagjai üzentek a Spartak szurkolóinak is, akik a MOL Arénából lopták el a sárga-kék fanatikusok molinóját. A patkányokat ábrázoló képek között ez volt olvasható: "Nem ultrák, tolvajok vagytok".

A nyolcadik percben ugyan végül lesen intették le Vlaskot, de a korábban Felcsúton is megforduló irányító nagy helyzetben gurította el a labdát a kapu előtt. Szinte azonnal ez után Cabral is helyzetbe került, de Beskorovainyi tisztázott. A csallóköziek részéről Taiwo veszélyeztett először, de nagyon éles volt a szög, így csak szöglet lett belőle.

A 16. percben Bukata sárga lapot kapott, miután alaposan beletalpalt Sommer lábába, térdébe. A VAR viszont jelezte, hogy meg kéne újra nézni az esetet. Ez után Ziemba is meglátta a lassítást, a sárgát visszavonta és pirosat adott a középpályásnak. A közönség díjazta a MOL Arénában nem megszokott, kedvező ítéletet.

A gólt és a tizenegyest megelőző helyzetek mellett a videóbíró azt ellenőrizheti, hogy a labda áthaladt-e a gólvonalon illetve, hogy a megfelelő személy kapott-e sárga vagy piros lapot, valamint az azonnali piros lap megítélése esetén is jelezhet a főbírónak. Ez utóbbi történt most.

Schäfer remek szólója után a lövésre már nem maradt ereje, a vendégek részéről pedig Vlasko újabb lövését blokkolta Beskorovainyi. A középpályást alaposan felbosszantotta ez a szituáció. Az emberhátrány ellenére a vendégek is veszélyeztetni tudtak, egy szöglet után nem sokkal maradtak le egy nagyon ígéretes fejesről.

A 30. percben Balić passza után Taiwo fordult le remekül, de elvették tőle a labdát, a lecsorgó után viszont Divković adott be, Balić pedig fejelt, nem sokkal mellé. Alig 60 másodperccel később, Divković lőtte el a labdát kapásból, de a kapufát találta el. Eközben folyamatosan zúgott a B-középből a biztatás. "Mindent egy csapatért, a magyar nemzetért..."

A 34. perc legelején már sikerült! Divković jobbról befelé tolta a játékszert, ahogy szokta, és 22 méterről a hosszú alsóba lőtt, ahogy szokta, 1-0.

A félidő végéig már a játékban nem nagyon gyönyörködhettünk, a lelátón viszont remekül mutatott az a néhány száz szurkoló.

A második félidőre eltűntek a B-középből az ultrák, az oldallelátón helyet foglalók viszont átvették a helyüket és némiképp visszafogottabban, de folytatódott a szurkolás. Az 52. percben Davis remek beadására Balić érkezett a második hullámban és védhetetlenül fejelt a kapuba, 2-0. A hazaiak mindkét horvát játékosa betalált.

Öt perccel később Schäfer kapott remek labdát Divkovićtól, majd eltűnt a tizenhatoson belül. Járt a büntető. A szabálytalanságot elkövető Mikovič pedig második sárga lapját is megkapta, így mehetett zuhanyozni. A piros lapos játékosnak nem tetszett az ítélet, amit a VAR is jóváhagyott. A tizenegyest viszont Eric Davis nagyon rosszul lőtte, a labda mellé ment.

Ez után jött három csere, Davis és Andzouana helyére Vera és Moumou jött be. A vendégeknél a szintén sokat reklamáló Vlaskot Tsaousis váltotta. A találkozót 500 néző tekintette meg, jelent meg a 68. percben a kivetítőn. A B-közép csatlakozott a stadion előtt rekedtekhez, akik egy óriáskivetítőn nézhették a kerületi rangadót. Kintről beszűrödtek a dobok hangjai és némi füst is.

A 77. percben Njie nagy taps közepette ment le a pályáról, helyére Nicolaescu érkezett. Vera egy nagyon rossz passz után érte utol még az oldalvonal előtt a labdát és becsúszva tartotta benn azt. Járt a taps az argentin játékosnak. Ilyen hozzáállással népszerű lehet majd a szurkolók körében.

A 84. percben a szezonban először lépett pályára a komoly sérülésből felépülő Vida Máté, akinek ez volt az utolsó meccse sárga-kékben. Szintén becserélték Ramirezt is, aki a hírek szerint Oroszországba igazol majd. Nagy eséllyel mindkét játékos most búcsúzott Dunaszerdahelytől. Járt is nekik a taps.

A végén Kružliak és Schäfer lövésénél is védett a kapus. Ekkor már felállva tapsoltak a szurkolók, ezzel megköszönve a sok szempontból történelmi, ezüst éremmel záródó szezont a csapatnak.

Vége, 2-0-ás győzelemmel zárta az idény a Dunaszerdahely. A lefújás után Vida Mátétól elköszöntek a DAC vezetői, majd megajándékozták a házi gólkirályt, Eric Ramirezt is. A venezuelai csatár a MIX-zónában egy interjúban megerősítette, hogy Oroszországban folytatja pályafutását. A futballista elmondta, nagyon sok szép pillanatot visz majd magával a Csallóközből a mérkőzésekről és a szurkolók szeretére is emlékezni fog. Elmondása szerint nagyon kedvesen fogadták mikor ide érkezett így most örömmel lép egy lépcsőfokot, de egy kis szomorúság is van benne.

Fortuna Liga, rájátszás, felső ház, 10. forduló:

FC DAC 1904-FC Spartak Trnava 2-0 (1-0)
MOL Aréna, 500 néző;v.: Ziemba (Jekkel, Kováč)
Gólszerzők: Divković (34.), Balić (52.)
Sárga lap: Schäfer (36.), Nicolaescu (84.) ill. Gago (22.), Mikovič (30., 57.)
Piros lap: Bukata (17.), Mikovič (57.)

DAC: Száraz - Sommer, Kružliak, Beskorovainyi, Davis (Vera 60.) - Balić (Vida 84.), Njie (Nicolaescu 77.), Schäfer - Divković, Taiwo (Ramirez 84.), Andzouana (Moumou 60.)
Spartak: Takáč - Koštrna, Anthony, Kóša (Trajkovski 81.), Mikovič - Grič, Gago (Kolesár 46.) - Cabral, Bukata, Yusuf (Turňa 83.) - Vlasko (Tsaousis 61.)

Fotó: felvidéksport.hu

A rovat legfrissebb hírei