Nézők előtt győzte le a Zsolnát a Dunaszerdahely


A rájátszás hetedik fordulójában a Zsolna látogatott a MOL Arénába.

A mérkőzés előtt két díjat is átadtak a sárga-kékeknek. Kalmár Zsolt a március hónap legszebb góljáért járó trófeát vette át, míg Eric Ramirez a hónap játékosának járó serleget kapta meg. Előbbi sérülés, utóbbi sárga lapos eltiltás miatt nem volt ott a hazai kezdőben. Visszatért viszont Blackman és Schäfer is, Ramirezt pedig Taiwo helyettesítette. A találkozót a helyszínen tekintette meg a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi és segítője Cosimo Inguscio is.

A mérkőzés eleje leginkább a bekiabálásokról szólt. A két edző mellett a játékosok is hangos szóval irányították egymást, de hosszú idő után először a nézőtérről is behallatszott a "Hajrá, DAC!". A meglehetősen szigorú előírások mellett körülbelül 30-40 szurkoló jutott be a MOL Arénába.

A 10. percben Balić indult meg két védő között, majd a tizenhatoshoz érve lőtt, de a labda mellé szállt. Két perccel később egy zsolnai kezezés után került majdnem haza a labda a kapushoz, de Taiwo lecsapott rá és Petrášt megelőzve a kapuba lőtte azt. Mivel azonban a csatár esetében is gyanús volt, hogy kézzel sodorta el a játékszert, Smolák játékvezető a VAR jelzése után nem gólt, hanem a szabály szerint az első kezezésért tizenegyest ítélt. A büntetőt Davis magabiztosan értékesítette, 1-0.

A 21. percben Schäfert buktatták centiméterekkel a tizenhatos vonala előtt, a megítélt szabadrúgást Davis végezte el, de Petráš védett. Felemelő volt hallani a gól(ok) utáni örömöt és hogy egy-egy jó megoldás után a szurkolók tapssal jutalmazták a játékosokat.

A 30. percben nem sikerült felszabadítani a szerdahelyi védőknek egy bal oldali beadás után, majd szerencsésen Paur elé pattant a labda, aki kapásból szépen lőtt a kapuba, 1-1. Szinte a semmiből jött ez a zsolnai gól. 

Pár perccel később Balić remekül indította Davist, akinek beadása után némi flipperezést követően Taiwo lőtt ordító helyzetben mellé. Középen a nigériai és Andzouana nem kicsit zavarták egymást.

Németh Antal folyamatosan instruálta játékosai helyezkedését, Nebylát pedig többször is lövésre biztatta. Az első félidő hosszabbításában Divković éles szögből leadott lövését védte a kapus. Smolák egyébként 5 percet hosszabbított, hiszen a gól mellett többször is ellenőrzött helyzeteket a VAR. A szünet előtt még Andzouanának is volt egy próbálkozása, ami mellé szállt, a túloldalon pedig Kaprálik beadása után mentett a kapu előtt Kružliak.

Az 52. percben Paur jobb oldali beadásáról Kaprálik maradt le, de megpróbált bevetődni és csak a kapufa állította meg. Csúnya ütközés volt. Jött is a csere, valamint további két módosítást is végrehajtott Pavol Staňo. Ez után Andzouana lövése okozott veszélyt, de védés után csak szöglet lett belőle.

A 63. percben egy szép kombináció végén Divković lőtt mellé a kapuval szemben. Öt perccel később Moumou passza után Taiwo harcolta ki magának a lövőhelyzetet Kopas mellett a tizenhatoson belül, majd éles szögből hatalmas erővel lőtt. Petráš csak hozzáérni tudott, 2-1. A csatár Nagy Béla gyúróhoz jött ki ünnepelni.

A 79. percben Divković labdaszerzése után Taiwo annyira meglepődött, hogy egyedül van a kapuval szemben, hogy 17 méterről mellé lőtt. Egy minutummal később újra próbálkozott, de blokkolták a kísérletét. Ez után le is cserélték, Nicolaescu jött a helyére. A pályán Schäfer már kétszer jelezte, hogy "Taiwo nem bír menni", Németh Antal pedig megnyugtatta játékosát és arra ösztönözte, hogy foglalkozzon a játékkal.

Egyre fáradtabbak voltak a haziak. Moumou ígéretes helyzetben nem mert lőni, majd egy akcióval később fölé célzott. A kispadon, pontosabban a nézőtéren Friede és Andzouana kisebb szóváltás után jót derültek. Njie 23-ról szánta el magát egy lövésre, de blokk után szöglet következett.

A végén nagyot küzdve a fáradsággal és az ellenféllel megőrizte előnyét a DAC. Győzelmükkel a sárga-kékek biztosították helyüket az európai kupaporondon. A 2021/2022-es idényben a Dunaszerdahely az újonnan induló Európai Konferencia Ligában szerepel majd.

Fortuna Liga, rájátszás, felső ház, 7. forduló:

FC DAC 1904-MSK Žilina 2-1 (1-1)
MOL Aréna, 42 néző, v.: Smolák (Hancko, Ferenc)
Gólszerzők: Davis (16.) - büntetőből, Taiwo (68.) ill. Paur (30.)
Sárga lap: Jedlička (61.) ill. Slebodník (39.), Anang (54.), Paur (61.), Myslovič (92.)

DAC: Jedlička - Blackman, Kružliak, Beskorovainyi, Davis - Balić, Schäfer - Divković, Nebyla (Moumou 63.), Andzouana (Njie 76.) - Taiwo (Nicolaescu 81.)
Zsolna: Petráš - Anang (Bichakhchyan 70.), Kopas, Minárik, Javorček - Gono (Myslovič 54.), Fazlagić, Bernát, Slebodník (Ďuriš 54.) - Kaprálik (Rusnák 54.), Paur (Kurminowski 65.)

Pavol Staňo a meccs utáni sajtótájékoztatón gratulált a hazaiaknak a győzelemhez, majd elismerte, hogy megérdemelten győzött a DAC. A pontos nézőszám végül 42 lett, Németh Antal pedig megköszönte nekik, hogy kijöttek a stadionba. A hazai edző szerint szinte végig kézben tartották a mérkőzést, végig látta a játékosain, hogy meg akarják szerezni a három pontot és ez sikerült is. Újságírói kérdésre válaszolva Németh elmondta, hogy Aranyosmaróton is hasonlóan akartak játszani, de a körülmények ezt nem tették lehetővé. A csapatszellem viszont akkor és most is megvolt.

Fotó: Elek Zoltán

A rovat legfrissebb hírei