Pontosztozkodással ért véget a DAC-Slovan rangadó


A Fortuna Liga 11. fordulójában a Dunaszerdahely a pozsonyi Slovant fogadta a MOL Arénában.

A mérkőzés felvezetése több szempontból sem volt mindennapi. A szlovák kormány rendelkezései szerint a tilos volt a tömegrendezvények megrendezése, kivételt képezett ha a résztvevők 12 óránál frisseb koronavírusteszttel rendelkeznek. Ezt oldotta volna meg a DAC kezdeményezése, hogy a belépést előtt letesztelték volna a szurkolókat és csak az léphetett volna de a MOL Arénába, aki negatív eredményt produkált. A klub elsőként a közegészségügyi hatóságok központjából zöld utat kapott, majd a hivatal regionális szerve megtiltotta ezt a megrendezési módot. Ez után néhány órával jelentette be a kormány a tavaszinál valamelyest enyhébb, de elég szigorú kijárási korlátozást. Világi Oszkár elnézést kért a szurkolóktól, amiért két napig reménykedhettek, de a DAC-on kívül álló okok miatt nem valósulhatott meg a stadionba történő beengedés.

Szombaton érkezett aztán a hír, hogy a Slovannál 14 pozitív eredményt hozott a legutóbbi koronavíurteszt így szeretnék elhalasztani a találkozót. Arról nem esett szó, mely játékosok lettek pozitívak. A Fortuna Ligát szervező Ligás Klubok Uniójának (ÚLK) rendelkezése szerint, amennyiben egy csapatnak 13 játékosa (akik közül egy kapus) negatív teszttel rendelkezik, csak akkor halasztható el a meccsük, ha az ellenfél is beleegyezik. A dunaszerdahelyiek viszont nem adtak engedélyt a halasztásra. Vélhetően a zuhanyhíradókból ők értesültek a pozsonyiak fertőzöttségéről. A Slovan szinte teljes kerettel érkezett, és nem sok változás volt a kezdőben. Az előző bajnokihoz képest pontosan egy. A jobbhátvéd nem Medveděv, hanem a szlovák válogatott bővebb keretéhez tartozó Pauschek volt, aki eddig 6 bajnokin játszott az idényben, az égszínkékek legutóbbi Szered elleni bajnokija előtt 5 Fortuna Liga meccsen is végig a pályán volt és az Európa-liga selejtezőben is 120 percet játszott. Az edzői stáb viszont hiányzott a vendégeknél. Hivatalosan a tartalékcsapat vezetői, köztük a felvidéki Németh Szilárd irányította az együttest, de a tulajdonos, ifjabb Ivan Kmotrík volt, aki az oldalvonal mellett állva dirigált. Az üzletember ezek szerint úgy gondolja, a focihoz is ért...

A DAC B-közepe a "Ne feledjétek fiúk, hogy mi veletek vagyunk" feliratot kifeszítve üzent a sárga-kék csapatnak.

Térjünk végre rá a mérkőzésre. A 9. percben a hazaiak védelme mögé került a Slovan, de Jedlička kezébe fejelte a labdát Ratao. Nem sokkal később Kružliak mentett Medved elől. A másik oldalon Njie kínálta meg először Greifet, de a középre tartó labdát magához ölelte a kapus. A középpályáról sérülés miatt továbbra is hiányzott a DAC-nál Vida Máté és térdsérülést szenvedett Sidney Friede is, így a védekező középpályás Njie lett, Schäfer András pedig 8-as pozícióban kapott lehetőséget. A 23. percben ő is lőhetett, de mellé ment a kísérlete. A 26. percben megszerezte a vezetést a Slovan. Weiss beadását Kružliak lőtte a saját kapujába, 0-1.

Gyorsan jöhetett volna a válasz, de Kalmár távoli szabadrúgása most nem talált utat a kapuba. A 32. percben Nono csúnyán lerúgta a csallóköziek csapatkapitányát. Kalmár alig állt a lábán az eset után, így Balić lépett oda a szabadrúgáshoz és nagyon pontosan célozva egyenlített. A labda a kapufáról pattant a hálóba, 1-1. Remek lövés volt.

A félidő vége előtt Balić akcióból is megpróbálta, de Greif útját állta a lövésnek. A kapusról lecsorgó labdát a védők eltakarították mielőtt egy hazai támadó lecsaphatott volna rá.

A szünet után Divković, Schäfer és Ramirez játszott össze jól, utóbbi lőtt közelről, de Greif védett. Pár perccel később a horvát támadó is lőtt, szabadrúgását Greif ütötte ki.

A végig reklamáló Weiss egy botrányosan rossz lövése után beismerte hogy nem ért hozzá védő a labdához, így a játékvezető az eredetleg befújt szöglet helyett kirúgást ítélt. Ha a Slovan támadójának annyi ilyen megnyilvánulása lenne, ahány botránya van, teljesen más kép alakulna ki róla Szlovákiában.

A 68. percben a Slovan szépen kombinált a hazai térfélen, majd Ratao remekül lőtte el a labdát a tizenhatoson belül, de Jedlička védte a lapos lövést. A másik kapu előtt Divković Blackmannek passzolt egy szabadrúgást, a panamai lövéde lepattant, de Müller így is fejelhetett, a pozsonyiak kapusa pedig nagyot védett. Balić lövésénél Abena kezéhez ért a labda. A játékvezető nem fújt a sípjába. Kezezés történt az biztos, hogy az a tizenhatoson belül vagy kívül történt, más kérdés. A védő nagyjából a tizenhatos vonalán állt.

A 81. percben egy remek szabadrúgáskombináció végén Ramirez lőtt fölé. Ez a figura gólt érdemelt volna. A 90. percben Kalmár szabadrúgását Greif tenyerelte fölé. Bernd Storck csak ez után cserélt először. Divkovićot Fábry váltotta. A végén még Njie lőtt távolról, a gólba tartó labdát viszont kivágták a védők, döntetlennel ért véget a mérkőzés.

A Slovan mérkőzés előtti koronavírusos-keverése nem volt túl sportszerű, de a pályán ennek már nyomsa sem volt. Ehhez kapcsolódó érdekesség még, hogy a legnagyobb szlovák fogadóiroda a mezszponzoruk, amely úgy variálta a mérkőzés szorzóit, hogy nem győztük azt követni. A Fortuna Ligát továbbra is Kalmár Zsolték vezetik. A DAC-nak 28, a Slovannak 26, a harmadik Zsolnának 16 pontja van.

Fortuna Liga, 11. forduló:

FC DAC 1904-Slovan Bratislava 1-1 (1-1)
MOL Aréna, zárt kapuk mögött, v.: Kráľovič (Hancko, Hrčka)
Gólszerzők: Balić (34.) ill. Kružliak (26.) - öngól
Sárga lap: Kružlaik (39.), Davis (47.) ill. Nono (32.), Vernon (70.), Rabiu (88.)

DAC: Jedlička - Blackman, Müller, Kružliak, Davis - Balić, Njie, Schäfer - Divković (Fábry 91.), Ramirez, Kalmár
Slovan: Greif - Pauschek, Abena, Bajrič, Vernon - Nono (Rabiu 77.) - Čavrič (Lovat 91.), Weiss, Holman, Ratao (Moha 77.) - Medved

Fotó: facebook.com/ybsdacfanklub

A rovat legfrissebb hírei