Beleszaladt a késbe Ausztriában a DAC


A DAC az Európa-liga-selejtezőjének 3. fordulójában a LASK Linz otthonában lépett pályára.

A mérkőzést az a francia játékvezető vezette, aki körülbelül két héttel ezelőtt öt piros és tizennégy sárga lapot osztott ki a botrányosan véget érő PSG-Marseille találkozón. Brisard ezek után a hétvégén csak a francia másodosztályban vezetett meccset.

A dunaszerdahelyiek ellenfele jóval tapasztaltabb csapat volt. A LASK az előző idényben a portugált Sportingot, a holland PSV Eindhoven és a norvég Rosenborg előtte nyerte meg El-csoportját. Az egyenes kieséses szakaszban a holland AZ Alkmaart még búcsúztatták és a nyolcaddöntőben a Manchester United ellen estek ki.

Ennek megfelelően a hazaiak kezdtek aktívabban, már a 14. másodpercben kipróbálták Jedličkát. Ezt követte egy újabb helyzet a linzi Balić révén, majd a 6. percben az első gól. Raguž szerezte meg a vezetést a LASK-nak, 1-0. Csődött mondott a szerdahelyiek lestaktikája.

Eközben a TV-közvetítésben is jól hallatszott a maroknyi szerdaheyi tábor szurkolása. A csallóközi fanatikusok a linzi stadion mellett vertek tábort és biztatták csapatukat.

A 16. percben újra egy jobboldali beadás okozott gondot Kružliakéknak, Raguž pedig ismét kihasználta a vendégek hibáját és növelte csapata előnyét, 2-0.

Ezt követően kiengedte a szorításból a dunaszerdahelyieket az osztrák csapat. Láttunk is egy-egy kisebb sárga-kék helyzetet, de komoly veszélyt nem jelentettek Ramirezék Schlager kapujára.

A 36. percben Bernd Storck cserélt, Fábryt Beskorovainyi váltotta, a DAC pedig átállt a három belső védős rendszerre. A német szakember vélhetően ezzel próbálta kihúzni a hazaiak egyik méregfogát, a beadásoknál így egy magasabb védő is jelen volt a hátsó alakzatban. De az is meglehet, hogy Storck úgy érezte, ezen a találkozón immár tét nélkül, élesben is gyakorolhatnak egy másik felállást.

Az első félidő hosszabbításában Ramirez lépett ki jól a leshatáron, de védője beérte, így lövéséből csak egy szöglet lett. A sarokrúgást Ramirez csúsztatta nem sokkal mellé.

A második félidő elején azonnal növelte előnyét a LASK. Michorl szögletére a rövidsaroknál érkezett üresen Filipović, aki a földre fejelte a labdát, ami Jedlička kapujában kötött ki, 3-0. A cseh kapus nem tehetett semmit a közelről jövő fejesnél.

Rögtön ezt követően Blackman kapott piros lapot. A panamai oldalról rúgott bele Renner térdébe, aki eljátszotta a nagyhalált, a bíró pedig ezt látva komolyabbnak gondolhatta a szabálytalanságot, mint amilyen volt. Mindenesetre felesleges volt az a rúgás a szerdahelyi jobbhátvéd részéről.

Az osztrákok az 51. percben máris kihasználták az emberelőnyüket. Beskorovainyi felszabadítása csak Michorlig jutott, aki a 16-os vonaláról szép gólt lőtt a DAC kapujába, 4-0.

Már szerencséje sem volt a felvidéki csapatnak. Jobbról nehezen begyötörték a labdát Gruber elé az ötös előterébe, a támadó lövése pedig Jedlička kezei között csorgott a kapuba, 5-0.

A LASK-nak minden összejött. Az 55. perc végén Balić lőtt 22-23 méterről laposan a rövidsarokba, 6-0.

Teljesen megzavarodott a DAC. A fiatal játékosok nem tudták feldolgozni a gyorsan bekapott harmadik találatot és a piros lapot. Ilyenkor hiányzik a nemzetközi rutin és a fiatalos lendület, amely egy hete felőrölte a Jablonec csapatát, már kevésnek bizonyul.

Egy óra után mindkét támadóját lecserélte a vendégek szakmai stábja, Nicolaescu és Bednár érkezett Ramirez és Divković helyére. A szurkolók biztatása viszont még ekkor is hallatszott.
Jedličkát a felső léc mentette meg a hetediktől Balić kísérleténél.

Folyamatosan jöttek a hazai helyzetek, de Jedličkának a kapott gólok mellett akadtak védései is. A 77. percben egy szép bal oldali támadás végén a csereként pályára lépő Sabitzer szerezte meg a következőt az ötös vonaláról, 7-0.

A sárga-kék drukkerek viszont még ekkor is töretlenül éltették csapatukat. Le a kalappal előttük!

A 81. percben Schäfer és Nicolaescu kombinált szépen az ellenfél tizenhatosának sarkánál. Végül a moldáv lőtte el, de nem talált kaput. A végjátékban újabb gólt már nem láthattunk, a linziek mérdemelten jutottak tovább az Európa-ligában.

Egy erősebb ellenfél ellen már nem volt elég a dunaszerdahelyi fiatalok vágánysága és lelkesedése, amely Izlandon, és egy hete a MOL Arénában is sikert eredményezett. A LASK jól játszva jutott tovább, bár a végeredmény kissé túlzó. A DAC-nak ennek ellenére nincs oka szégyenkezni, hiszen a szlovákiai klubok közül ők bírták a legtovább a nemetközi porondon és ne feledjük, történelmet írva továbbra is hét győzelemmel vezetik a Fortuna Ligát. Jövőre pedig Európában is lehet tovább javítani!

Európa-liga-selejtező, 3. forduló:

LASK Linz-FC DAC 1904 7-0 (2-0)
Linzer Stadion, zárt kapuk mögött, v.: Brisard - Pages, Debart (franciák)
Gólszerzők: Raguž (6., 16.), Filipović (47.), Michorl (51.), Gruber (53.), Balić (55.), Sabitzer (77.)
Sárga lap: Kružliak (87.)
Piros lap:
Blackman (48.)

LASK: Schlager - Wiesinger, Trauner, Filipović (Ramsebner 58.) - Ranftl, Holland, Michorl, Renner - Gruber (Reiter 58.), Raguž, Balić (Sabitzer 72.)
DAC: Jedlička - Blackman, Müller, Kružliak, Davis - Fábry (Beskorovainy 36.), Schäfer, Balić - Kalmár - Divković (Bednár 60.), Ramirez (Nicolaescu 60.)

Fotó: facebook.com/LASKOfficial

A rovat legfrissebb hírei